За дома

Как правилно да почистите LED телевизор

Правилната грижа за LED-екраните вкъщи удължава продължителността на живота им

30.11.2021г. / 13 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако най-после сте успели да си купите мечтания нов LED, LCD или OLED телевизор, вероятно ще искате да му се радвате колкото се може по-дълго. За целта трябва да знаете как точно да почиствате екрана му, за да не го нараните, а и за да премахнете идеално наслагванията от мръсотия по него.

Със старите телевизори с кинескоп беше лесно. Те се почистваха като прозорец – стъклото отпред можеше да се забърсва с вода, оцет, с препарат за прозорци и стъкла без проблем. С новите технологии нещата стоят по-различно, защото са по-деликатни.

Как да почистим трудни за почистване уреди?

За да се радвате на възможно най-ярките цветове и сияйна картина, вижте как трябва да се грижите за LED и OLED телевизорите си и подобните на тях.

Повечето LED телевизори са осветени със светодиоди, които се отличават с висок контраст и по-ярки цветове. Затова трябва да сте внимателни с препаратите, които използвате. Производителите горещо препоръчват да се запознаете със спецификациите на конкретния екран и с препоръките за почистване, дадени от производителя.

Ето и няколко съвета за това как да почиствате LED екран.

1. Използвайте микрофибърна кърпа.

Съвременните екрани са много чувствителни към натиск. Затова не е добре да използвате гъби и попивателни кърпи, при които обикновено несъзнателно се използва натиск, за да се почисти съответната повърхност. В тези гъби се задържа и много влага, която при натиск може да попадне в светодиодите и да предизвика изгарянето им.

Повърхности, които никога да не почиствате с оцет

Микрофибърната кърпа за разлика от тях е направена от множество малки влакна, които поемат излишната влага и са щадящи към всякакви повърхности. Микрофибърната кърпа намалява риска от надраскване, повреждане или намокряне на LED екрана.

Избягвайте мокри кърпички, които не са предназначени за такива повърхности. Избягвайте и други материали, които могат да оставят влакна или влага по екрана.

2. Не забравяйте ъгълчетата.

В ъгълчетата на екрана се събира много прах. Използвайте микрофибърната кърпа, за да оберете и мръсотията в ъглите. Не натискайте, за да не повредите екрана. Често обръщайте кърпата, за да не разнасяте вече събрания прах.

Трикове за почистване на загорели съдове

3. Никога не пръскайте препарат директно върху екрана.

Използвайте специален препарат за почистване на LED екрани. Не забравяйте да не пръскате директно върху екрана, а винаги първо върху кърпата. Така ще намалите риска от навлизане на влага в светодиодите и повреждането им. Навлажнете кърпата и чак тогава преминете през повърхността на телевизора.

5 неща в дома, които е добре да се почистват професионално

За предпочитане е да използвате изпрана кърпа. Не ползвайте такава, която е използвана за друга повърхност преди това, защото може да остави мазни следи по екрана, които след това трудно ще премахнете.

4. Обръщайте посоката на забърсване.

За да не останат следи по екрана, движете кърпата хоризонтално и вертикално. Така ще оберете всички оставащи прахови частици след навлажняването с кърпата и няма да останат следи. Избягвайте кръгови движения.

Коментирай
5 rate up comment 0 rate down comment
Sssss ( преди 2 години )
Като се махнат глупостите за повреждането на светодиодите и детайлното изучаване препоръките на производителя, чистенето става с препарат за стъкло нанасян върху кърпа , микрофибърна кърпа или кухненска хартия и търкане с премерен натиск. При пуснат телевизор много добре се вижда как влияе натиска на екрана. И последно живота на телевизора практически не зависи от почистването му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота