За дома

Какво означават различните указания за срок на годност?

Как да се ориентирате в етикетите на храната?

26.01.2022г. / 16 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Срокът на годност е показател за това дали храната и различните продукти могат да се използват без притеснения за здравето. Тя е ориентир, който помага да разберем кога е безопасно да консумираме нещо или да го прилагаме върху кожата си.

Вероятно сте забелязали обаче, че някои етикети оказват изрична препоръка храната да не се използва след посочената дата. На други етикети посланието е по-скоро препоръчително.

20 неща, които никога да не използвате след срока на годност

Как да различите различните срокове на годност? Какво означава „използвай преди“, „не използвай след“, „най-добър до“? Всички тези указания имат различни значения и невинаги означават, че срокът на годност приключва точно на посочената дата.

В повечето случаи сроковете на годност показват кога продуктът е с най-високото си качество, според The Spruce Eats. Повечето продукти имат етикет, който указва датата на производство. Под нея е указана и датата, която е краен срок за излагане за продажба на продукта. Обикновено тази дата е обозначена като „срок на годност“.

Храни, които никога да не ядете след изтичане на срока на годност

Етикетите с обозначение „най-добър до“ подсказват, че се препоръчва консумацията до тази дата, но това не означава, че храната става негодна след преминаването на този срок. Означава, че продуктът е в най-добрия си търговски вид до тази дата, но той не е развален след нея, според healthdigest.com.

Ако на етикета изрично е написано „използвай преди“, това означава, че продуктът може да е негоден за консумация след тази дата или може да е дори опасен за здравето.

Потребителите трябва да са най-бдителни по отношение на пресните и охладени продукти. Те имат най-кратък срок на годност. Ако на тях е изписано да се използват преди дадена дата, този съвет трябва да се следва стриктно. Пресните меса и яйца, млечните продукти са сред потенциално най-опасните продукти, които могат да предизвикат здравословни проблеми, ако се консумират след изтичане на срока на годност.

Много лесен трик за проверка на годността на яйцата

Най-общо казано, храната е безопасна за консумация след изтичането на указания срок, ако тя е добре съхранявана и ако на етикета не е изписано изрично да се използва преди посочената дата. Отнасяйте се по-строго към охладените храни. Те са с най-кратък срок на годност. Понякога дори могат да се развалят преди посочения срок, ако не се съхраняват правилно.

Свързани статии

Как да разберете дали храната е развалена или е с изтекъл срок на годност?

Въпреки етикетите за срок на годност, широка гама от продукти и храни могат да се консумират след посочения срок на годност. Това важи най-вече за храните, на които е изписано „най-добър до“. За да се предпазите от излишно разхищение на храна и пари, предварително систематизирайте продуктите, които купувате. Използвайте най-напред тези, които са пресни и които имат най-кратка трайност. Не консумирайте след указаните дати на етикетите, съветва eatingwell.com. Останалите храни можете да използвате и след изтичане на срока на годност, стига да са в добро състояние и да сте ги съхранявали добре. Можете да се ориентирате според вида на храната. Сухите храни са сред най-издръжливите.

Как да разберете дали слънцезащитният ви крем е развален

И тъй като месата са сред най-нетрайните и опасни за здравето пресни продукти, имайте предвид, че птичето месо може да трае до 2-3 дни след датата на продажба, а говеждото и свинското между 3 и 5 дни максимум. Винаги проверявайте миризмата на месото, преди да го сготвите. Разваленото месо не само има лош мирис, но е и лепкаво.

Коментирай