Здраве и красота

Как да разберете дали слънцезащитният ви крем е развален

Няколко показателя, за които да внимавате

16.06.2020г. / 07 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През лятото защитата на кожата от вредните слънчеви лъчи е много важна. За да се предпазим от стареене на кожата, рак на кожата, пигментни петна и изгаряния е от съществено значение да ползваме слънцезащитен крем не само на плажа, а и в ежедневието си.

Чести грешки при употребата на слънцезащитни продукти

Много често ни остават слънцезащитни продукти от миналото лято, които използваме и сега. Как обаче да сме сигурни, че са надеждни? По какво си личи кога слънцезащитният крем е развален и негоден за употреба?

Срок на годност

Като всеки друг артикул слънцезащитният крем трябва да има щампа с посочен срок на годност, който да ви ориентира дали продуктът е развален или може да се използва и този сезон. Ако продуктът е с изтекъл срок е строго препоръчително да не го използвате, защото не защитава кожата ви от вредните слънчеви лъчи и излага здравето ви на риск.

Кой е най-добрият слънцезащитен крем?

Ако няма посочен срок на годност

Понякога се случва на опаковката на продукта да няма изрично посочен срок на годност. Затова специалисти съветват да се придържате към правилото за трите години. Според доктор Лорън Файн, дерматолог от Chicago Cosmetic Surgery and Dermatology, установената трайност на слънцезащитните кремове е около 3 години. Ако на опаковката няма отпечатан срок на годност и ако продуктът е купен преди 3 години, значи не е годен за употреба.

Естествените алтернативи на слънцезащитните лосиони

Свързани статии

Този срок обаче може да се съкрати значително

Правилото за трите години може да не важи, ако сте използвали слънцезащитния крем интензивно, ако е отварян често и дълго време капачката не е затваряна. Също така съхранението е от огромно значение. Ако бутилката е стояла на пряка слънчева светлина и високи температури, нейното съдържание губи качествата си много по-бързо, отколкото ако е съхраняван на тъмно и хладно място. Директните UV-лъчи увреждат съдържанието му и карат продукта да губи свойствата си.

Слънцезащитна козметика според типа кожа

За да сте напълно сигурни в годността на продукта

Важно е да се убедите със сетивата си дали слънцезащитният продукт е годен за употреба. Видимите белези на разваляне са съществен показател да не използвате продукта. Ако той видимо е изменил текстурата, цвета си, изглежда пресечен, с разслоени пластове или странен мирис, продуктът е развален и не трябва да се прилага върху кожата.

Коментирай