За дома

Как цветовете в спалнята могат да повлияят на съня?

Най-подходящите цветове за добър сън

04.04.2022г. / 05 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Спалнята е помещението, в което трябва да получавате достатъчно спокойствие и почивка. Сънят е определящ за всички процеси в организма. Нормалното протичане на телесните функции зависи до голяма степен от това колко качествен сън получавате всяка нощ. Колкото и да ви се иска да имате авангардно и шикозно боядисана спалня, някои цветове наистина могат да навредят на съня ви.

Цветове, които нямат място в спалнята ви

Според healthline.com, над 35% от възрастните не получават качествен и пълноценен сън между 7 и 9 часа, колкото е необходимо за здравето на организма. Може да не ви се струва кой знае колко важно да спите достатъчно и по едно и също време всяка нощ, но лишаването от сън може сериозно да попречи на здравето по много начини.

Като отражение на недоспиването са покачването на теглото, повишените нива на стрес, трудностите с концентрацията и паметта, умората, непродуктивността. Повлияни от лошия сън са имунната система, атлетичното представяне, метаболитното здраве, възпаленията, дори депресията.

Един от факторите, които ще ви помогнат да спите по-добре, е правилният подбор на цветове за спалнята. Както някои цветове могат да повишат нервността и стреса, така други могат да противодействат на това.

5-те тайни на перфектно обзаведената спалня

Свързани статии

Експертът по фъншуй Анджи Чо споделя пред mindbodtgreen.com, че бледите, земни и неутрални меки нюанси могат да помогнат за успокояващ и релаксиращ сън през нощта. Мекото синьо и бледото зелено са чудесни за нервната система, респективно за вашата спалня. Не само можете да боядисате стените в тези цветове, но и да ги включите като допълнителен акцент в интериора и обзавеждането – възглавници, свещи, елементи в същите нюанси.

Ментовото и цветът градински чай са също толкова успокояващи. Те носят земни природни вибрации, които се свързват с тревата, дърветата, растенията изобщо. Това помага да се отпуснете и да предразположите тялото си към сън.

Кои са най-добрите цветове за спалнята

Бежовото може да ви се струва тривиално и не толкова атрактивно, но от гледна точка на съня е много подходящо. То е земен цвят, който внася баланс в енергията и подобрява съня, успокоявайки нервната система. Бежовото има свойството да противодейства на разсейването, като стимулира концентрацията. Можете да боядисате стените в бежово или отново да го включите като акцент в интериора.

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време