За дома

7 страхотни трика за премахване на жълти петна от дрехи

Неподозирано ефективни начини да върнете чистотата на дрехите

14.06.2022г. / 14 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Жълти петна по дрехите могат да се образуват много лесно при често носене, изпотяване, пране, ползване на дезодоранти или антиперспиранти, съдържащи талк и други вещества против изпотяване. Появата на жълти петна, особено върху белите дрехи, може да съкрати живота на любимите ви блузи, ризи, потници, а вероятно не искате това.

Как най-лесно да изперете петно от кръв?

Има някои лесни трикове за бързо и лесно премахване на жълти петна от дрехите в домашни условия. Вижте ги, преди да изтичате до химическото.

С белина

Белината е подходяща предимно за бели дрехи, но има специално разработени формули и за цветни. Нанесете малко белина директно върху петното. Оставете да престои, за да подейства. Изперете ръчно с подходящ препарат против петна. Можете да добавите белина и в пералнята. Сортирайте правилно дрехите.

Обезмаслител

Може би не всеки знае, че обезмаслителят за почистване на кухнята ви е подходящ и за премахване на петна от тъкани и дрехи. Изберете обезмаслител, в чието упътване е упоменато, че е подходящ и за дрехи. Напръскайте жълтото петно с обезмаслител. Оставете да подейства 10 минути. След това сложете в пералнята или изперете на ръка. Обезмаслителите са много подходящи за петна от дезодоранти и пот, защото в тях се съдържат много масла, които тези препарати разтварят.

Грешки при прането на петна, които съсипват дрехите

Сода за хляб, пероксид и вода

Сместа от пероксид, сода и вода е мощна срещу жълтите петна. Смесете тези съставки в равни части. Разбъркайте. Нанесете сместа върху петното с помощта на четка с мек косъм. Втрийте. Оставете да престои между половин и един час. Изперете и изплакнете обилно. Използвайте ръкавици.

Таблетки за зъбни протези

Разтворимите дезинфекциращи таблетки за зъбни протези съдържат избелващи агенти. Разтворете няколко таблетки в леген с топла вода. Накиснете дрехата с петното или само зоната с петното. Оставете дрехата накисната за през нощта. На сутринта изперете и изплакнете.

Почистване на мастилени петна в домашни условия

Свързани статии

Бял винен оцет и сол

Смесете равни части оцет и сол в леген с вода. Накиснете дрехите в сместа за минимум половин час. След това изперете по стандартния начин.

Паста за зъби

Пастите за зъби съдържат избелващи вещества. Те могат да помогнат да премахнете жълтите петна от дрехите. Втрийте малко паста в засегнатата зона. Изчакайте няколко минути да подейства, след това изперете. Повторете, ако се налага.

5 начина за лесно премахване на петна от дезодорант

Лимонов сок

Лимоновият сок и лимонената киселина имат избелващо действие. Накиснете добре зацапаната зона с пресен лимонов сок. Оставете дрехата да престои на слънце, за да реагира лимоновият сок и да подейства избелващо. След като засъхне, изперете добре с препарат.

Коментирай