За дома

10 съвета за правилно подреждане на хладилника

Правилно съхранение на продуктите така, че да останат свежи

22.06.2023г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хладилникът е необходимост, без която храната не може да се съхранява за дълъг период от време. Но често допускаме грешки в подреждането на продуктите в хладилника, което коства тяхната трайност и свежест.

Плодове и зеленчуци, които нямат място в хладилника

Има някои трикове за правилно подреждане на хладилника, с помощта на които храната ви ще остане максимално свежа, трайна и вкусна, ще запази качествата си и ще ви спести пари.

Ето как правилно да подреждате хладилника.

1. Яйца.

Сложете яйцата на място, където температурата е постоянна. Обикновено на вратите на хладилниците има обособени гнезда за поставяне на яйца, но това е най-неподходящото място. Вратата на хладилника се отваря постоянно, което прави температурата там по-висока от необходимото. Съхранявайте ги на рафт, който е по-навътре в хладилника.

2. Прясно мляко.

Пресните млека са продукт, чиято трайност не е особено дълга. Ето защо съхранението им на вратата на хладилника също не е никак добра опция. Поставяйте ги в най-вътрешната част на хладилника близо до задната му стена. Там температурата е най-ниска и е най-далече от навлизащия топъл въздух при отваряне.

Грешки в складирането на храната, които ви костват пари

3. Сирена и млечни продукти.

Останалите млечни продукти, освен прясното мляко, могат да стоят на по-долен рафт, където температурата е сравнително постоянна, но не толкова ниска, каквато е нужна за пресните млека. Винаги поглеждайте срока им на годност и ги подреждайте така, че тези с най-кратък или наближаващ срок да са най-отпред.

4. Пакетирано сурово месо.

Суровите меса и птици е добре да стоят на по-долен рафт, но не на най-долния. По този начин, ако случайно от тях капе вода или кръв, те няма да замърсят други продукти без опаковка.

5. Зеленчуци.

Пресните зеленчуци се нуждаят от зона с по-ниска влажност в хладилника. Такава е зоната, оборудвана с чекмедже или шкаф. Там те са по-изолирани от останалата влага в хладилника. Не съхранявайте зеленчуците в найлонов плик.

7 храни, които не бива да слагате в хладилник

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати