Какво никога не трябва да слагате в блендера?

Ще повредите уреда или храната си

26.06.2022г. / 06 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Блендерът е един прекрасен и удобен уред, с чиято помощ можете да свършите чудеса в кухнята. Той пасира, разбива, хомогенизира всякакви продукти. С негова помощ мелите брашно, правите здравословно смути, приготвяте си тесто за палачинки, вероятно мелите кафе или подготвяте тестото за любимите си печива.

Съдове и пособия, които никога да не слагате в миялната машина

Блендерът наистина е мултифункционален, но въпреки че изглежда сякаш можете да сложите всичко в него, включително кубчета лед, има някои неща, които наистина е по-добре да не поставяте в него. Има си причини за това. По-скоро бихте го повредили, отколкото да удължите живота му и да му се радвате по-дълго.

Какво не трябва да слагате никога в блендера?

Картофено пюре

Вероятно си мислите, че блендерът е перфектен за приготвяне на картофено пюре. Всъщност не е така. Блендерът може да е чудесен за разбиване на картофите до пълна гладкост без бучки, но със сигурност ще направи пюрето прекалено еластично и ще наруши желаната пухкавост, характерна за този тип приготвяне на картофи. Нарушенията в еластичността на пюрето се дължат на картофеното нишесте. Когато то се обработва с металните остриета на много високи обороти, има тенденция структурите му да се разкъсат, което го кара да се стегне и да стане сипкаво, лепкаво, а не пухкаво.

Храни, които не е добре да готвите в мултикукър

Горещи храни и течности

Ако мислите, че пасирането на супата ви в блендера е добра идея, помислете пак. Много е възможно блендерът ви да „експлодира“, когато сложите горещата супа с желанието си да я превърнете в крем супа. Когато поставите капака на блендера и пуснете на висока скорост, парата от горещата супа ще трябва да се освободи нанякъде. Единственият път е нагоре. Това може да предизвика експлозивни условия и да превърнете кухнята си в пълна бъркотия. Освен това пластмасите на блендерите не са предназначени за горещи храни и течности.

Теста и блатове

Ако има нещо, което със сигурност не е добра идея да слагате в блендера, това е тестото. Има специални приставки за месене на тесто в кухненски робот, но определено не и в блендер. Тестото и смесите за блатове са деликатни. Ако използвате бяло брашно, то съдържа глутен, който прави тестото меко и еластично. Високите скорости и агресивното въртене на ножовете на блендера ще втвърдят тестото, ще унищожат глутена и крайният резултат съвсем няма да е задоволителен.

Какво никога да не слагате в сушилнята?

Цели плодове

Когато си правите смути в блендера, вероятно ви мързи да режете плодовете преди това, защото така или иначе блендерът ще ги пасира и ще свърши тази работа вместо вас. Тази стратегия е погрешна. Хвърлянето на цели плодове в купата на блендер може да доведе до повреда на уреда, а може и да остави по-големи парчета в сместа, които няма да очаквате. За да хомогенизирате добре сместа, която искате да постигнете, нарязвайте плодовете и зеленчуците предварително, макар и на по-едри парчета.

Кафе на зърна

Ако нямате кафемелачка, сигурно мислите, че можете да я заместите с блендера. В него би могло да се смели кафе, нали? Отговорът е не. Зърната ще останат негладко смлени, което може да навреди на качеството на кафето, а може и да задръсти машината ви за кафе. Остриетата на блендера също могат да се задръстят или изтъпят по-бързо. Възможно е и да се наранят, като по тях да се получат изкривявания.

Какво никога да не топлим в микровълновата?

Храни със силна натрапчива миризма

Смилането в блендер на чесън, лук и подобни на тях храни с натрапчива миризма не е добра идея. За такива храни е най-добре да използвате традиционните методи – нарязване, пресоване със специална преса, намачкване в хаванче. Изпитани и стари като света начини за приготвяне на чесън, лук, лют пипер и други храни със силна миризма – неслучайно се използват от векове.

Коментирай