За дома

Трикове за удължаване живота на дрехите

Как да се радвате на дрехите си по-дълго

05.09.2022г. / 07 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дрехите са нещо, без което не можем. Постоянно се налага да си купуваме нови, защото старите овехтяват, цветовете им избледняват или тъканите им се увреждат. През последните десетилетия обаче това свръхпотребление на дрехи се превърна в един от водещите фактори за замърсяване на околната среда. Често не си даваме сметка колко много дрехи купуваме и изхвърляме без да се налага. Някои го правят, защото дрехите им омръзват и искат нещо ново. Други не се грижат правилно за дрехите си и скъсяват живота им.

7 страхотни трика за премахване на жълти петна от дрехи

Ако се научите да се грижите правилно за дрехите си, това ще удължи живота им. Освен това ще ви спести пари. Излишното харчене за дрехи е голямо перо в бюджета и ако досега не сте си дали сметка за това, време е да обърнете внимание.

Ето някои хитри трикове, с помощта на които да удължите живота на дрехите си.

1. Купувайте по-качествени дрехи.

Качествените дрехи са направени от хубави материи, които са издръжливи, не се разтягат и не губят така лесно цветовете си. Те имат по-дълъг период на употреба, което ще ви спести пари. Ако купувате предимно евтини и некачествени дрехи, това ви дава лъжливо усещане, че не харчите много за дрехи.

Защо не трябва да носите тесни дрехи всеки ден

2. Перете по-рядко

Звучи странно да не перете дрехите си и е против хигиенните разбирания. Вероятно бихте се опълчили на този съвет, но всъщност истината е, че не всяка дреха се замърсява бързо. Перете разумно и преценявайте кой вид дреха се нуждае от пране и коя може да почака. Например дънковите дрехи не се замърсяват толкова бързо. Не е нужно да ги перете след едно обличане. Можете да го направите след 3-4 обличания. Същото важи за дебелите блузи и пуловери. Ако някоя дреха ви се стори мръсна, перете я на ръка. Удължете максимално периодите на машинно пране.

3. Разумно пране

Не перете всички дрехи по един и същи начин. Четете внимателно етикетите и сортирайте дрехите преди пране. Използвайте по-малко топла вода. За предпочитане е да перете с хладка или студена вода. Закопчавайте всички ципове и закопчалки на дрехите, преди да ги сложите в пералнята. Използвайте меки и неагресивни препарати за пране.

6 начина да не съсипете дрехите в пералнята

4. Оставяйте дрехите да изсъхнат на въздух

Сушилните машини са удобство, което спестява време, но може да увреди дрехите. Те работят на високи температури, за да изпарят водата от дрехите по най-бързия начин, а това уврежда тъканите, мачка ги, свива ги, нарушава цветовете им. Сушете дрехите предимно на въздух.

5. Съхранявайте дрехите правилно в гардероба

Може да не ви се струва важно, но съхранението на дрехите също е от значение за продължителността на живота им. Четете етикетите и по този повод. Ако на дрехата пише, че трябва да стои сгъната на рафт, а не на закачалка, правете го. Вълнените пуловери и памучните блузи, например, се разтягат, ако висят на закачалка дълго време. Това скъсява живота им.

Защо е важно да сменим веднага дрехите си, след като се приберем у дома

Коментирай