Домашен обезмаслител с етерични масла за почистване и премахване на петна

Как да почистите дома и едновременно да се погрижите за кожата

28.09.2022г. / 05 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мазнините са навсякъде около нас в кухнята, особено ако се готви често. При готвене мастните молекули летят във въздуха и полепват по всякакви повърхности без значение дали са били в пряко съприкосновение с храната или не. Ето защо, когато готвите нещо, мазнини полепват не само по котлоните и фурната, но и навсякъде наоколо по мебелите, уредите и дрехите. 

Домашни препарати за пране, мощни срещу петната

Обезмаслителите са едни от най-добрите помощници в такива трудни моменти. Те помагат за по-лесното разтваряне на полепналите мазнини и почистването им без особено продължително търкане. 

Тези препарати с обезмасляващи свойства обаче обикновено съдържат много агресивни съставки, които при вдишване могат да причинят алергични реакции. В контакт с кожата пък могат да предизвикат раздразнения, обриви, различни дерматологични проблеми. 

Отличен домашен препарат за миене на стъкла

За да избегнете вредните ефекти на обезмаслителите, можете да си направите домашни такива с изцяло натурални съставки, които не дразнят кожата, очите и лигавиците, и имат не по-малко положителни ефекти в почистването. 

Обезмаслител с етерични масла

  • 1 супена лъжица течен кастилски сапун;
  • 15 капки етерично масло от лимон или грейпфрут;
  • 1 чаша вода;
  • Стъклена спрей бутилка. 

Смесете всички съставки в стъклената бутилка. Затворете капачката добре. Разклатете силно, докато съставките се смесят и разтворят напълно. Можете да използвате този обезмаслител върху всякакви повърхности, включително и за дрехи. 

Различни употреби на течния препарат за пране

Етеричните масла имат свойството да разтварят мазнините, но същевременно са щадящи към тъканите и кожата. Кастилският сапун почиства в дълбочина различни повърхности без да ги уврежда. Щадящ е и към кожата.

Може да почистите котлони, печки, мраморни плотове, метални повърхности, пластмасови уреди.

Можете да почистите и дървени шкафове и мебели с този обезмаслител. Напръскайте с малко количество от него, след това използвайте мека влажна микрофибърна кърпа, с която да попиете излишната течност и разтворените мазнини. Не забравяйте да попиете и с чиста суха кърпа след това, за предпочитане хартиена. 

Домашни препарати за почистване и освежаване

С този благоуханен и свеж обезмаслител можете да почистите и полепнала мазна мръсотия по кошчето за боклук. Напръскайте обилно, оставете да подейства 15-20 минути. След това избършете с хартиена кърпа. Ако наслояванията продължават да стоят и не се почистват лесно, повторете процедурата. 

Коментирай