Всяка домакиня иска домът ѝ да е чист и подреден и това е нужно не само от естетическа гледна точка. Този полезен навик всъщност може да помогне на всички членове от семейството да са по-здрави. Минавайки мислено през стаите и местата, които почистваме – кухня, хол, детска стая, антре, баня, тоалетна… понякога пропускаме една част, която може да се окаже истински рай за малки паразити. Коя е тя? За съжаление, това е мястото, в което прекарваме може би една трета част от живота си – а именно – леглото. Всички сме чували за акарите, които живеят необезпокоявани в нашия матрак.

Какво всъщност представляват те?

Акарите са част от семейството на паякообразните членестоноги и за съжаление, те могат да бъдат видени само под микроскоп. Това е може би и една от причините, поради които пренебрегваме почистването на тези деликатни места – на практика те са невидими за човешкото око. Ако видите увеличена снимка на акарите, с които съжителствате, определено бихте се изплашили – остри, къси крака, голямо туловище и глава, подобна на клещи – същество, с което не бихте искали да застанете лице в лице!

Къде можем да ги намерим?

Тези малки микроскопични същества се установяват на места, където могат да се размножават – тъмни ъгли, матраци, стари възглавници, мека мебел, лавици, дюшеци, килими, изобщо навсякъде, където се събира прах. Температурата в жилищата е особено подходяща за тяхното развитие, а влажността и остатъците от храна са други важни фактори, които благоприятстват тяхното размножаване. Големият им брой (около 10 000 в един грам прах) ги прави особено опасни, тъй като те (и в частност – техните екскременти) могат да предизвикат редица заболявания и алергични реакции.

Как можем да се предпазим от акарите?

Още по темата

Разбира се, първото и най-важно условие е да почистваме редовно – особено местата, където се събира прах. Успоредно с това, трябва на няколко дни да сменяме и перем спалното бельо – чаршафи, одеяла, калъфки и възглавници. Задължително да перем на 60 градуса или повече и да се постараем чистото бельо да съхне на проветриви места. Ако е възможно – сведете до минимум излишните сувенири, стари книги и детски плюшени играчки – те задържат прах и са идеални места за развитието на акарите. Използвайте прахосмукачка с воден филтър и проветрявайте редовно. Ако имате възможност – снабдете се с уред за почистване на въздуха.

Домашна рецепта за премахване на акари от матрака

Ще ви е нужна само сода за хляб и няколко капки етерично масло от лавандула. Смесете ½ ч. ч. сода бикарбонат, добавете лавандулата и размесете добре. Поръсете внимателно върху матрака – най-добре през сито. Изчакайте да подейства около час и след това изчистете с прахосмукачка. Как ще подейства това? Содата за хляб ще погълне миризмите и прахта, а лавандулата има антимикробен ефект и ще прогони акарите.