За дома

Как правилно да претопляте печените картофи

За да стоплите изстиналите картофи така, че да изглеждат като току-що приготвени

08.11.2022г. / 11 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Печените картофи със сигурност са една от най-вкусните и многофункционални гарнитури. Те са чудесен избор и като предястие. Хрупкави с вкусна коричка отвън, а толкова пухкави и меки отвътре. Със сигурност печените картофи са най-вкусни, когато са току-що излезли от фурната, но това не означава, че не можете да си ги претопляте.

Фантастичен трик за бързо белене на печени чушки

Най-неприятното нещо, което може да се случи с претоплянето на печените картофи е те да изсъхнат или да се втвърдят като гума. Има няколко начина да претоплите картофите, но можете да го направите така, че да възвърнете първоначалния им вкус и текстура.

Как правилно да претопляте печените картофи в различни уреди?

Във фурната

Най-доброто място, на което можете да претоплите картофите е там, откъдето изначално са излезли. Във фурната е най-подходящият начин да стоплите изстиналите останали картофи от вчера, без да ги пресушите и да ги направите твърди, както често се случва например в микровълновата.

Лесен начин да накарате тестото да бухва безотказно

Извадете картофите от хладилника да достигнат стайна температура. Загрейте фурната на 170 градуса. Сложете картофите върху лист хартия за печене в тава или директно върху решетката на фурната. Затопляйте в продължение на не повече от 20 минути.

В микровълнова

Микровълновата е най-често използваният уред за претопляне, защото става бързо и лесно. В много случаи обаче микровълновата прави храната „гумена“, твърда или сипкава. Същото е и с картофите. Ако ги претоплите просто така в микровълновата, ще станат сухи и ронливи. Затова е важно да ги покриете отгоре с влажна кухненска хартия. Тя ще задържи пара над картофите, което ще запази тяхната мекота и хрупкава коричка, и същевременно ще ги стопли.

Какво никога да не топлим в микровълновата?

На котлона

Използването на котлона е бърз начин да стоплите изстиналите картофи. За да направите това, първо загрейте котлона на слаб огън. Добавете малко мазнина и оставете да се стопли. Сложете картофите в тигана, като намалите още до минимума на температурата. Задушете под капак за около 4-5 минути.

Как правилно да съхранявате картофи така, че да не покълнат

В еърфрайър

Еърфрайърите са много удобни, защото приготвят храната бързо, лесно, без много или с никаква мазнина. В този уред можете и да претопляте храна. Загрейте еърфрайъра на 200 градуса. Поставете вътре картофите и изчакайте 4-5 минути.

Коментирай