За дома

Как да декорираме дома си за коледните празници евтино и с подръчни материали

Внесете уют у дома си, без да харчите излишно

08.12.2022г. / 15 01ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

За да успеете да се потопите в коледната атмосфера, безспорно освен прекрасно настроение, вие и домът ви ще имате нужда от още нещо. Какво е то? Декорация, разбира се. Без значение дали навън има или няма сняг, блещукащите светлини, веселите цветове и ароматът на канела и ябълки ще ни пренесе в страната на Дядо Коледа, там, където винаги е празник.

В следващите редове ще ви предложим няколко хитри идеи как да си направите декорация сами у дома, с подръчни материали. Ето ги и тях:

Коледни елхички от картон

Със сигурност у вас ще се намери някой голям или пък по-малък картон, останал от последната ви онлайн поръчка. Децата никога не разрешават кашоните да бъдат изхвърляни, ето защо този път те могат да ви бъдат от полза. Този трик е съвсем лесен. Очертайте силует на коледно дърво и го изрежете. Повторете това още веднъж. Срежете по средата едното „дърво“ (но не докрай) и го сложете перпендикулярно на другото. По желание можете да декорирате с лампички, гирлянди или пък с коледни играчки. Ако имате останали стари лакове с брокат, можете да ги използвате.

Празничната трапеза за Коледа - идеи за декорация

Коледни гномчета

Маскирайте няколко малки бутилки от минерална вода или други напитки. Ще ви трябват парчета плат в сиво, червено и зелено, малко памук и копчета. От сивия плат оформете триъгълници, залепете ги с подходящо лепило за плат – те ще бъдат шапките на вашите джуджета. Останалата част от бутилката покрийте с другия плат (червен или зелен). Сложете малко памук за брада и едно копче за нос.

Грешки в празничната декорация, които могат да застрашат празника ни

Коледни елхички от панделки

Един много лесен трик, с който можете да декорирате малките кътчета в дома или пък масата. Ще ви трябват само дървени пръчки, поставка и цветни ленти. Завържете лентите на дървената пръчка, като започнете от най-дългата – тя ще е основа на вашето дърво. Завършете с най-късата панделка. Залепете клечката на поставката. Вашата елхичка е готова.

Коледни цветя за късмет в дома

Коледни къщички от картон

От малки парчета картон или твърда хартия направете къщички. Оставете отворчета за прозорчета. Вътре можете да поставите LED лампички.

Как да декорирате дома за Коледа, за да привлечете късмет и благоденствие

Висящи снежинки от хартия

От бели листа хартия оформете снежинки. Можете да ги закачите да висят от тавана. Направете това, докато децата са на училище и ги изненадайте. Или пък ги направете заедно през почивните дни.

Снежинки от клонки

От всякакъв вид клонки можете да направите снежинки, които да украсите допълнително с помпони от червени и зелени конци. Можете също така да сложите и пайети, мъниста, части от счупени коледни топки и каквото ви дойде наум.

Подредба на елхата за късмет и щастие според фъншуй

Коледна табелка

Ако ви се намира старо парче дърво или пък какъвто и да е материал, в каквато и да е форма, тя може да се превърне в коледна табелка. Нарисувайте елха, коледни клонки и сложете весел надпис.

Коледна декорация с бурканчета

За тази идея ви трябват само няколко буркана, без значение от формата и големината. Напълнете ги до половината със стиропор. В празното пространство сложете зелени клонки и френско грозде или пък изкуствени червени боровинки.

ТЕСТ: Какво ще ви донесе Коледа?

Коледна звезда

Ако искате да направите наистина грандиозна и запомняща се украса – оформете звезда с каквато искате големина от пръчки или клони. Отгоре сложете коледни лампички и ги увийте около звездичката. Направете една или няколко – изборът е ваш.

Елхички

Оформете картон като конус. Той ще бъде вашият шаблон. Отгоре намотайте бяла прежда. Ще се получи прекрасно бяло коледно дърво. Можете да го декорирате с пайети, копчета, цветни панделки или пък шарени картинки.

Как да подредим правилно празничната трапеза?

Коледен венец

За да оформите красив венец, ще ви е нужна само подходяща чиния или поднос с кръгла форма. Съберете от близкото дърво паднали елхови клонки и шишарки. Оформете ги в кръг по края на чинията. Сложете и шишарките. Можете да добавите и коледни играчки, а в средата на венеца поставете лакомства.

Коментирай
Свободно време