За дома

Чудесни трикове за подреждане на хладилника за свежа храна

Хитри начини да имате винаги прясна храна и да не изхвърляте продукти

12.01.2023г. / 12 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Съхраняването на храна в хладилника не е толкова просто, колкото изглежда. Може да имате навика просто да оставяте хранителните продукти и остатъците от ястия там както ви падне, но това е грешката, която най-често предизвиква бързо разваляне на храната или влошаване на вкусовите ѝ качества.

Организирането на продуктите в хладилника по правилния начин е много важно, за да можете да се радвате на по-свежа храна за по-дълго, продукти с прекрасни вкусови и хранителни качества, а и да пестите пари.

Плодове и зеленчуци, които нямат място в хладилника

Така че, всяка храна си има своето място в хладилника. Вижте къде е то.

Поставете остатъците от храна по-ниско

Не оставяйте остатъци от сготвена храна на горните рафтове в хладилника, защото съвсем ще забравите за тях. На горните рафтове температурата е и по-висока, (на повечето хладилници), което не е добре за вече приготвена храна. Тя се разваля бързо и се нуждае от повече охлаждане. А и като е пред погледа ви, отваряйки хладилника, няма да забравите за нея.

Планирайте готвенето

Подредете хладилника така, че най-отпред да са храните, които ще готвите преди всички останали. Така продуктите, които ще почакат реда си ще останат в задната част на хладилника, където е по-студено и ще бъдат добре съхранени.

Как правилно да съхраняваме храната в хладилника?

Винаги обръщайте внимание на срока на годност

Колко често ви се е налагало да изхвърлите прясно или кисело мляко, защото е с изтекъл срок? Това важи и за други нетрайни продукти. Обикновено в магазина купувате повече от една опаковки мляко. Затова винаги подреждайте продуктите с най-кратък или наближаващ срок на годност най-отпред.

Месото и млечните продукти трябва да са по средата

Месото, месните и млечните продукти е добре да бъдат нито най-отгоре, нито най-отдолу в хладилника. Подреждайте ги на средните рафтове, където температурата е средна и сравнително постоянна. Така ще ги предпазите от бързо разваляне, тъй като са нетрайни продукти.

5 натурални начина да изчистите и ароматизирате хладилника

Съхранявайте плодовете и зеленчуците отделно и на отреденото място

В хладилника има място за плодове и зеленчуци. Това чекмедже обикновено е най-отдолу и е отделено. Поставяйте ги на това място, но има нещо много важно – не препълвайте чекмеджето с всички пресни плодове и зеленчуци, защото това ще повиши многократно влажността в това малко пространство. Високата влажност в отделението за плодове и зеленчуци ще предизвика бързо разваляне.

Добавете контейнери и кошчета

Ако досега не сте го правили, ще се убедите колко удобно е да добавяте различни контейнери, които да работят за вас като органайзери за продукти. С помощта на различни съдове за съхранение ще ви е по-лесно да отделяте различни групи храни и продукти, за да ги съхраните и да ги предпазите от влиянието на другите продукти и средата в различните отделения на хладилника.

Грешки в съхранението на млякото, които може да го развалят

Коментирай