За дома

Грешки в съхранението на млякото, които може да го развалят

Къде в хладилника е добре да държим прясното мляко?

08.07.2023г. / 10 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вероятно няма човек, който да не съхранява прясното мляко в хладилник. Това е правилен избор, но ако държите млякото на вратата на хладилника, това вече е грешка. Може да изглежда примамливо да се възползвате от отредените за бутилки места на вратата на хладилника, но това определено не е добра идея що се отнася до прясното, киселото мляко, сметаната и подобните на тях продукти.

Това е така заради неравномерното разпределение на температурата на въздуха в хладилника. Когато отваряте вратата топлият въздух от кухнята навлиза директно и нарушава баланса вътре в уреда. Първи страдат продуктите, подредени на вратата. Млякото и производните на него са чувствителни към температурните колебания. Ако отваряте често хладилника, рискувате да оставите млякото изложено твърде дълго на топъл въздух, което може да предизвика разрастване на бактерии в него.

Здравословни заместители на кравето мляко

Млякото не е добре да стои и на долните рафтове на хладилника, защото там температурата също е по-висока от тази на най-горните рафтове.

Ако искате млякото ви да се задържи възможно най-дълго годно за консумация, съхранявайте го на горните или средните рафтове и то в близост до дъното на хладилника. Там температурите остават сравнително постоянни и близки до тези, на които е настроен хладилникът.

Съвети за удължаване на трайността на млякото

Вземете млякото последно от магазина

Когато пазарувате и обикаляте из големия хипермаркет, вероятно взимате продукти по реда, в който сте ги видели, за да не се връщате и да не забравяте разни неща. Ако обаче взимате млякото в началото на пазаруването и след това се бавите още дълго, това скъсява срока на годност на млякото, особено ако е през летните месеци. Взимайте млякото накрая, точно преди да отидете на касата.

5 ползи от употребата на мляко в грижата за кожата

Свързани статии

Дръжте млякото на правилното място

Не съхранявайте млякото на вратата на хладилника или на долните рафтове, особено откъм външната им част. Там температурите са по-високи и има риск млякото да се развали преждевременно.

Три причини да изберете бадемово пред краве мляко

Връщайте млякото веднага в хладилника

Когато изваждате млякото от хладилника, използвате го и го оставяте на плота или на масата, докато се храните или готвите, това скъсява многократно неговия срок на годност. Връщайте млякото в хладилника веднага след като сте го ползвали.

Коментирай