Домашен хляб от червена леща. Снимка: личен архив на автора.
Можем да кажем, че напоследък здравословното хранене е все по-популярно. В мрежата можем да намерим стотици рецепти за вкусни ястия с малко калории. Независимо дали спортувате редовно или просто искате да намалите приема на въглехидрати, подбрахме специално за вас няколко рецепти за вкусен хляб без брашно. Ето ги и тях:
Хляб от червена леща
Необходими са ви:
Вярвате или не, този хляб ще ви очарова с вкуса си. За да го приготвите, първо трябва да накиснете лещата с вода в съотношение 1:3. Сложете я в купа и залейте с 3 ч. ч. гореща вода. Оставете я да престои 1 нощ. На другия ден отцедете добре и блендирайте до получаването на гъста смес. Изсипете сместа в купа, добавете към нея яйцата, киселото мляко, бакпулвера, магданоза, зехтина и подправките на вкус. Най-накрая добавете царевичното брашно. Полученото тесто изсипете във форма за кекс. Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Печете за 30-40 минути.
Лесна рецепта за ирландски соден хляб
Хляб от тахан и яйца
Необходими продукти:
В купа изсипете тахана, добавете яйцата и разбийте (за предпочитане с миксер). Овкусете със сол и добавете бакпулвера. Разбъркайте отново. Консистенцията трябва да прилича на смес за кекс. Ако се получи прекалено гъста, добавете вода. Изсипете в подходящ съд – правоъгълна форма за кекс или малка тавичка. За да отделите по-лесно хляба, сложете хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса и печете за около 30 минути.
Хляб от фъстъчено масло
Необходими продукти:
Разбъркайте яйцата заедно със захарта. След това добавете киселото мляко, содата, оцета и солта. Сложете бакпулвера във фъстъченото масло и го разбъркайте. След това изсипете и него при останалите съставки. Печете на загрята фурна, докато добие приятен златист загар. Проверете дали е готов с дървена клечка.
Тесто за пица само с две съставки
Хляб от ленено семе
Ще ви трябват:
Първата стъпка от приготвянето на хляба е смилането на лененото семе с блендер. След като се получи фино брашно, към него добавете солта. Разбийте яйцата с водата и содата и ги добавете към лененото брашно. Разбъркайте добре. Сместа би трябвало да наподобява кексово тесто, но по-гъста. Изсипете в подходяща форма, която преди това сте покрили с хартия за печене. Печете на загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути. Охладете и се насладете на този вкусен хляб без брашно.
Лесен начин да накарате тестото да бухва безотказно
Да ви е сладко!