За дома

10 хитри начина да използвате утайка от кафе

Страхотни трикове за използване на утайката от кафе – защо не трябва да я изхвърляте

09.03.2023г. / 15 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. За направа на ароматни свещи.

Ако обичате свещите, можете да си направите домашни ароматни свещи с ухание на кафе. Просто добавете утайка от кафе към восъка, преди да се стегне.

Кое е най-доброто време да пиете кафе?

7. За отстраняване на драскотини от дървени мебели.

Един хитър трик за премахване на драскотини от мебелите е втриването на малко утайка от кафе. Изчакайте няколко минути и след това избършете с мека кърпа и полирайте с препарат за дърво. Драскотините ще останат невидими.

8. Против насекоми.

Мирисът на кафето може да е приятен за нас, но е отблъскващ за насекомите. Ако вкъщи имате проблем с мравки и хлебарки, просто разпръснете утайка от кафе на стратегически места. Тя ще прогони неканените гости. Действа и в градината.

9. За подхранване на растения.

Утайката от кафе действа подхранващо за растенията. Богатото наличие на антиоксиданти и хранителни вещества в нея подхранва растенията, действайки като тор пълен с минерали. Просто добавете малко утайка от кафе към саксиите или в почвата в градината, за да подхраните любимите си цветя.

Рецепти за маски и скраб с кафе за перфектна кожа

10. Против подпухнали клепачи.

Утайката от кафе може да ви помогне да се отървете от подутите клепачи и торбичките под очите. Отново благодарение на антиоксидантите и минералите в състава си, утайката от кафе намалява подпухналостта и изравнява тена. Наложете малко количество утайка под клепачите, но без да втривате, защото зоната е деликатна. Оставете да действа 20 минути, след което изплакнете.

Коментирай
Здраве и красота