Здраве и красота

Кое е най-доброто време да пиете кафе?

Определено не и когато си мислите, че е

23.11.2021г. / 13 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Първото нещо, което вероятно правите сутрин, след като се събудите, е да си направите чаша горещо ароматно кафе. С него се събуждате и стартирате деня си. Много хора правят така, мислейки, че кафето ги събужда сутрин. Всъщност, един от най-неподходящите моменти да пиете кафе е именно сутрин на гладно. Ако искате да извлечете всички ползи от ободряващия кофеин, не е добра идея да го пиете сутрин.

А кога тогава?

Кафе с куркума – ползи за здравето и как се приготвя

Ако кафето сутрин ви ободрява, чувствате се добре, енергични сте и сте по-концентрирани, тогава няма проблем да го пиете, щом ви кара да се чувствате чудесно. Но ако ви прави тревожни, нервни, по-гладни, депресирани или не можете да заспите вечер, тогава трябва да помислите кога е добре да го пиете и в какви количества.

Кое е най-доброто време да пиете кафето си?

Краткият отговор е преди обед

Кафето съдържа кофеин, който е стимулант, действащ не само на нервната система, но и на кортизола. Кортизолът е хормон на стреса, който поначало е в най-високите си стойности рано сутрин. С напредване на деня нивата му намаляват. Ето защо е добре да не стартирате деня си с доза кофеин, повишаващ още повече кортизола в кръвта, а да отложите любимата си гореща напитка за малко по-късно. Не е нужно да чакате до обяд или до следобед. Можете да изпиете кафето си преди обед.

Сутрешно кафе на гладно – защо това е най-вредният навик?

Една от задачите на кортизола е веднага след като се събудим да повиши значително нивата на стрес в тялото. Това се случва не в онзи лош смисъл, в който сме свикнали да виждаме този хормон, а в смисъл на стимулант. Кортизолът отговаря за тласъка на метаболизма след събуждане, който подпомага процесите на имунната система, контрола на кръвната захар, както и редица други метаболитни процеси. Ето защо, нивата на кортизол скачат по естествен път, когато се събудим рано сутрин. След като си свърши работата, той намалява през деня. Това сочат данните от проучване от 2016 година, публикувано в Emotion и цитирано от livestrong.com.

За да избегнете допълнително излишно повишаване на кортизола, изпийте чашата си с кафе един час след събуждане.

Преди тренировка

Признаци, че страдате от кофеинова зависимост

Можете да пиете чаша кафе и преди тренировка. Това ще ви помогне да повишите енергийните нива и да дадете тласък на метаболизма си. Изпиването на чаша горещо кафе 30 минути преди тренировка дава повече енергия и издръжливост.

Кое е най-неподходящото време да пиете кафе?

Пиенето на кафе късно през деня или вечерта е един от най-неподходящите моменти да се насладите на любимата си напитка. То може да повлияе на качеството на съня, да повиши производителността, енергията, да въздейства на нервната система и да ви направи по-малко бодри на следващия ден.

Коментирай