За дома

4 тайни как да приготвите перфектно ястие с ориз за Великден

22.03.2023г. / 13 01ч.
Мария Дуковска
4 тайни как да приготвите перфектно ястие с ориз за Великден

Знаете ли, че оризът е най-разпространената храна в света? Това никак не е чудно – той е хранителен, достъпен, лесен за отглеждане и толкова адаптивен, че вирее във всички континенти (освен Антарктида). И не на последно място, с него могат да се създават от най-прости до най-изискани ястия. Но… за да сервирате съвършен ориз на празничната си трапеза, трябва да знаете триковете при приготвянето му. Сега ще повдигнем завесата и ще надникнем в кухнята на майсторите кулинари, за да разкрием техните малки тайни в готвенето на ориз.

1. Научете повече за видовете ориз

Всеки изкушен в кулинарното изкуство знае, че има десетки видове ориз. Те са с различен вид, но и различни характеристики – дълъг или къс, продълговат или объл, пухкав или лепкав. В популярните ястия по света се използват около 20 вида ориз, като всеки един от тях е предназначен за различно ястие.

Ето някои от най-познатите:

• среднозърнест бял ориз – за традиционни български ястия

• бланширан ориз – за да не се слепват зрънцата

• кафяв пълнозърнест ориз – за здравословно хранене

• ориз Балдо – за средиземноморска кухня

• италианския ориз Арборио – за съвършено кремообразно ризото

• испански ориз Бомба – специално за истинска паеля

• императорски черен ориз – за нотка екзотика в чинията

• червен ориз – за допълнителна нотка ядков привкус

• индийски ориз Басмати – за перфектен пилаф

• ориз Жасмин – тайната на тайландската кухня

Препоръчваме да не купувате ориз, преди да знаете какво искате да приготвите. Изберете го според ястието за Великден, което смятате да сътворите.

2. Изберете качествен ориз

Знаем, че рафтовете в магазините преливат от изобилие, но не всеки пакет ориз ще ви позволи да приготвите съвършената великденска трапеза. За да сте сигурни, че получавате добро качество, изберете производител, който осъществява прецизен контрол върху продуктите си и гарантира, че получавате точно това, което искате.

За домашните ви рецепти препоръчваме марката ориз Panino. В тези пакети ще откриете внимателно подбрани зрънца от различни видове ориз, но винаги с еднакво добро качество. И това ще бъде вашата малка кулинарна тайна за неповторимо вкусно празнично ястие.

3. Изберете най-подходящия вид ориз за великденското ястие, което сте планирали

Традиционните български ястия за Великден лесно ще получат любимия ви вкус и консистенция, когато използвате среднозърнест бял ориз. Варианти на този ориз може да намерите в пакетите Panino под имената Бисерен, Екстра, Трапезен или Български ориз. Всеки от тях носи своя малка разлика, която може да окаже огромно влияние върху крайния резултат от кулинарните ви усилия и да ви превърне в истински домашен шеф готвач.

Ето как да използвате различните видове ориз в пролетните и великденски ястия.

Ориз Трапезен е перфектният избор за традиционна агнешка дроб сарма – точно както я обичате. Той се вари лесно, става мек и пухкав и ще поеме от всички прекрасни аромати на месото и подправките. С Трапезен ориз можете да направите и невероятен сочен пълнеж за агнешкото бутче, плешка или цяло агне. Препоръчваме да използвате от него за любимите си пролетни супи.

Използвайте ориз Бисерен, ако ще приготвяте гарнитура към месото. Подходящ е не само за агнешко, но и за свинско, телешко, пилешко месо, както и риба. Попива голямо количество от течността и подправките в ястието, но зърната остават цели, леко прозрачни и имат страхотен вид. Той е добър избор за всички основни ястия, когато искате да бъдат представителни и вкусни.

Оризът Екстра е универсален избор за всички български традиционни ястия. Вари се бързо, а след това остава снежнобял и съвършено пухкав. Препоръчваме го за съвършен вид и вкус на ориз с месо в гювеч, пълнени чушки или тиквички, както и за десерти, например нежно мляко с ориз.

Panino предлага и специален продукт, наречен Български ориз – това са онези бели, обли зрънца, отгледани по нашите земи, които придават характера на българската кухня. Когато го сервирате, гостите ви ще познаят бабиния гювеч, любимия ориз със спанак/лапад на мама или съвършените сарми.

Специална тънкост на празничната ви трапеза може да е Бланшираният ориз Panino. Неговите дълги зърна с медножълт нюанс съдържат много хранителни вещества, а след готвене стават бели и остават напълно отделени, като малки бижута в чинията. С бланширан ориз за Великден можете да приготвите сочни агнешки котлети с пухкав ориз и свежи подправки. Ако все пак предпочитате вегетариански пролетни ястия, ще ви предложим специална рецепта за мусака от тиквички, гъби и ориз, в която ще се влюбите.

Ако предпочитате мек, кремообразен ориз, който да добавите към агнешкия джолан или котлети, изберете ориз Балдо на Panino. Намекът за италианското ризото ще придаде на празничната ви трапеза приятен екзотичен полъх, а вкусът ще е просто перфектен.

4. Научете как точно да приготвяте ориза

Всеки вид ориз има свои малки тайни в приготвянето. Така за традиционния български ориз например ви е нужна вода в съотношение 2:1 с ориза, като трябва да ври около 15-18 минути. Толкова време и вода ще ви трябва и за бланширания ориз. Ако искате да се свари по-бързо, можете да го накиснете предварително за 30 минути в топла вода.

За кафяв ориз съотношението с водата е същото, но за него ще ви трябват около 35 минути, докато се свари. Ако ще правите ориз Балдо, сложете 3,5 чаши вода на 1 чаша ориз и го оставете накрая да почине 5-10 минути, за да попие още по-добре ароматите от другите съставки.

За да приготвите добре специфични видове ориз, прочетете указанията на пакета. А за специалните текстури и вкусове, които правят едно ястие наистина майсторско, следвайте внимателно рецептите на майсторите готвачи. А след това се насладете на доволните усмивки, които са най-красивата украса на всяка празнична трапеза.

Коментирай