За дома

Неща в дома, които неочаквано могат да отключат рак

Канцерогенни предмети, пособия, мебели и материали в дома

13.05.2023г. / 05 59ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ракът е едно от най-коварните заболявания, което покосява милиони хора по света всяка година. Случаите на рак зачестяват, а възрастовата граница спада все повече. Много са факторите, които могат да причинят рак.

10 фактора, увреждащи кожата и повишаващи риска от рак

Освен генетичните предразположения, лошия начин на живот, замърсяването, вредните навици, стресът, има и някои неочаквани неща в собствения ви дом, които могат да са предпоставка за поява на рак.

Мебели от изкуствена или естествена кожа

Кожата се счита за квалитетен материал, от който се правят красиви и скъпи мебели. Но както изкуствената, така и естествената кожа се обработват с химикали и слепващи вещества, които имат канцерогенен характер. В кожените мебели има концентрирани количества хром, пигменти и слепващи вещества, които имат изразен канцерогенен ефект.

Стари хладилници

Ако хладилникът ви е стар, вероятността в него да са се натрупали огромни количества канцерогенни елементи е голяма. Постоянната употреба на този уред повече от 10 години повишава риска от поява на рак. В хладилниците се размножават множество бактерии и микроорганизми, вредни за здравето. Остаряването и „умората“ на метала и пластмасата, от които са направени хладилниците, също оказват канцерогенно влияние.

Видове рак, свързани със затлъстяването

Килими и пердета

В килимите и пердетата се задържат множество алергени, опасни бактерии и микроорганизми. Освен това за направата им се използват канцерогенни вещества, особено в подложките на килимите. С времето в килимите и пердетата се натрупват големи количества от елемента кадмий, който според изследвания, цитирани от rd.com, може да предизвика рак.

Почистващи препарати за дома

Почистващите препарати съдържат токсични химически вещества, много от които с канцерогенен характер. Сред най-опасните е формалдехидът, който за съжаление се среща и в козметиката. Четете внимателно етикетите и не избирайте продукти, които го съдържат.

Връзката между възпалени венци и рак на гърдата

Дрешникът/ килерът

В дрешниците и килерите се съхраняват дрехи, обувки и други пособия и предмети, които с течение на времето и застояването натрупват канцерогенни вещества. Едно от тях, което може да се открие в дрешника, е перхлоретилен. Той е изключително опасен за здравето, предизвиква рак. Среща се в дрешника, защото обикновено този химикал се използва в химическото чистене, което повечето хора използват за връхните си дрехи.

Дивани/ мека мебел

В диваните се натрупват прах, акари, мъртви кожни клетки. Самите те са направени от вещества, използвани в мебелната индустрия, които имат канцерогенен характер. Дори самото лежане на дивана може да повиши риска от рак, ако го правите често и постоянно. Обездвижването не е здравословен избор за вас.

Професии, които увеличават риска от рак