Здраве и красота

Връзката между възпалени венци и рак на гърдата

Пародонтозата може да предизвика тумор на млечната жлеза, казват учени

23.01.2016г. / 07 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ракът на гърдата е сред най-разпространените видове туморни заболявания сред жените. Възпаленията на венците също са често срещани както при пушачи, така и при непушачи.

Американски учени са установили известна взаимовръзка между заболяванията на венците и рака на гърдата.

Изследователи от Университета в Бъфало, щата Ню Йорк, са провели проучване, което открива зависимост между тези два вида заболявания. Те анализирали данните на повече от 73 хиляди жени в продължение на 6 години.

Рискът от рак бил с около 14% по-висок при жените, страдащи от хронични заболявания на венците. След края на този период 2100 от жените били диагностицирани с рак на гърдата, пише foxnews.com.

Учените взели предвид и други фактори като тютюнопушене, възраст, тегло, физическа активност. Оказва се, че дори бившите пушачи, които са отказали цигарите през последните 20 години също имат по-висок риск от туморна заболеваемост.

Снимка: iStock

Една от възможните причини, според специалистите, е пародонтозата, която е хронично възпаление. По принцип, постоянните огнища на възпаления в тъканите повишават риска от поява на рак.

Те могат да причинят не само рак, но и сърдечносъдови заболявания и усложнения от тях като инфаркт и инсулт.

Друга възможна причина са бактериите, които се загнездват трайно в устната кухина при наличие на пародонтоза. Те навлизат в кръвния поток през тъканите и причиняват туморни изменения в клетките на млечната жлеза.

Измененията в хормоните преди, по време на и след менопаузата също допринасят за усложняване на ситуацията и повишаване на риска от рак на гърдата.

Учените все още не са напълно убедени във взаимовръзката между рака на гърдата и възпаленията на венците, но едно е сигурно – възпаленията в устната кухина, както и в други части на тялото трябва да се лекуват своевременно, за да не причиняват щети на други места в организма.

Коментирай