За дома

Как да освежите интериора в дома си?

Помислете за качеството на въздуха

07.07.2023г. / 08 01ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако живеете от доста време в жилището си, вероятно има мебели или вещи, които не харесвате. Сигурно започвате да се чудите дали да ги изхвърлите, подарите или пък дарите? Усещате, че искате да направите нещо „грандиозно“ – ремонт, смяна на обстановката или пък ново жилище? Преди да извършите нещо необмислено, съветваме ви първата стъпка, която ще предприемете да е едно леко освежаване на интериора. В следващите редове ще ви предложим няколко идеи как да направите това. Ето ги и тях:

Използвайте по-светли тонове

Ако стаята в която прекарвате по-голямата част от деня вече не ви допада, вместо да я ремебелирате, боядисайте мебелите, масата или стените в по-светли тонове. Това се отнася особено за места, в които няма достатъчно светлина, както и за по-малки пространства. Светлите тонове ще придадат на помещението по-голям обем, като същевременно ще ви донесат настроение и ще освежат цялостния облик на жилището ви. Ако пък това ви се струва прекалено смела стъпка, можете да декорирате дивана с цветни възглавници, да смените покривката си или пък да боядисате само една стена.

Неща в дома, които ви карат да кихате

Изхвърлете ненужните мебели

Ако искате да обновите жилището си, понякога не е задължително да купувате нещо, а просто да се освободите от излишното. Това може да бъде стар скрин, счупена малка масичка, ненужна табуретка, или пък стар разтегателен диван. Избягвайте да държите у дома вещи и мебели, които не ви служат. Вместо това изберете такива, които са функционални и ще ви помогнат да разширите пространството у дома ви.

Топ трикове за намаляване на сметките в дома

Сменете завесите

Вероятно не сте обръщали внимание, но дадено помещение може да бъде коренно променено, стига само да смените завесите. Изберете материя, която да е съобразена с вашия стил на живот – ако стаята ви е прекалено светла, можете да си вземете пердета тип „blackout“, които не позволяват на слънчевата светлина да проникне. Това е добра идея и за пространства, които са много топли, тъй като завесите спират както светлината, която идва от слънцето, така и топлината.

7 бързи трика за почистване на дома

Разместете мебелите

Това е може би най-евтиния и най-бърз начин да освежите дома си. Огледайте внимателно помещението и помислете как можете да го оптимизирате. Често пъти докато декорираме жилището си, ние сме склонни да действаме спонтанно и да взимаме прибързани решения, притиснати от крайни срокове. Ето защо, заредете се с търпение и спокойствие и обмислете как да усвоите нишите, ъглите и цялостното пространство.

Идеи за разделяне на помещенията в дома

Използвайте стените си

Можете да използвате това пространство и да покажете отношение – закачете голяма картина, която има сантиментално значение или пък си направете фотоколекция от най-любимите ви семейни снимки.

Сменете завивките в спалнята

Новото спално бельо може тотално да промени начина, по който изглежда вашата спалня. Ако сте любител на изкуството, можете да изберете комплект, върху който е принтирано произведение на любим ваш художник. Ако пък обичате бохо стила, съчетайте ресни, цветни елементи и различни материи.

4 хитри трика за отпушване на тоалетната

Изберете аромат

Изберете аромат, който да се превърне в нещо като „запазена марка“ на вашия дом. Нека той ухае винаги по един и същ начин. Така вкъщи ще се чувствате удобно и комфортно, а вашите гости и приятели ще забележат колко свежо е излъчването на дома ви.

10 неща, които още днес да направите за положителна енергия в дома

Подобрете качеството на въздуха

Ако искате да направите дома си по-приветлив, можете да помислите за подобрението на качеството на въздуха вътре в него. Изберете растения, които освен красота, ще донесат и свежо ухание, пречиствайки въздуха и подобрявайки средата ви на живот.

 

Коментирай