За дома

Неща в дома, които ви карат да кихате

Провокират алергични реакции и дразнения

14.09.2021г. / 16 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кихането е естествен механизъм за прочистване на дихателните пътища от проникнали в тях дразнители от външната среда. То кара човек да се чувства освободен от гъделичкащото усещане, предшестващо кихането. Това е реакция на организма, която възниква внезапно и много трудно може да бъде възпряна. Почти невъзможно е да накарате тялото си да спре кихането. А ако го направите насила и не отворите устата си, това може да се окаже дори опасно за здравето.

5 начина да облекчите хремата

Много фактори в околната среда могат да предизвикат кихане. Някои от тях се крият и в собствения ви дом.

Какво в дома ви може да предизвика кихане?

Продукти с аромат на канела, ароматни свещи

Канелата е полезна подправка с леко сладък и същевременно пикантен аромат. Тя носи изключително големи ползи за здравето в много аспекти, но за съжаление, може да предизвика и алергична реакция. Това се дължи на канелените алкохоли и канелените алдехиди в състава на ароматните свещи с канела, които може да използвате за ароматизиране на дома.

Леглото

В дюшеците и матраците на леглото, както и в самото спално бельо, живеят акари и алергени, които могат да предизвикват поредица от кихавици, които да ви тормозят, когато легнете да спите. Ако забележите, че кихате най-често, когато си легнете или когато изобщо сте в леглото, обърнете внимание на този проблем. Почиствайте редовно леглото си старателно. Перете чаршафите по-често.

5 лека при алергичен ринит

Овлажнител за въздух

Овлажнителите за въздух са предназначени именно за пречистване на въздуха и намаляване на алергените от него чрез филтрация и овлажняване. Въпреки това обаче в някои случаи именно овлажнителят може да е в основата на кихането ви. Някои вещества и компоненти в тези машини могат да ви накарат да кихате или да предизвикат други алергични реакции.

Цветя

Цветята могат да предизвикат кихане заради полените в тях. Не е задължително всички цветя в дома ви да са причинител на алергични реакции, а само някои. Наблюдавайте симптомите си и забележете кое цвете ви кара да кихате в близост до него. Отстранете само него от дома си, за да спрете симптомите.

Свързани статии

Огряна от слънцето стая

Колкото и странно да звучи, силно огрените от слънцето помещения, в които влиза обилна светлина, могат да ви накарат да кихате. Това не е алергия, а рефлекс на тялото, който се провокира предимно от слънчевата светлина, но може да се провокира и от други светлинни източници. Не всеки човек има този специфичен рефлекс. Изследване, цитирано от healthdigest.com констатира, че между 18% и 35% от населението реагира на светлинно дразнение, което отключва кихане.

Какво в дома най-често предизвиква алергии

Мухълът в банята

Мухълът в банята и на други места в дома може да предизвика кихане и други алергични реакции. Той е проблематичен и рискован за здравето, тъй като с течение на времето може да доведе дори до астма.

Килими

Килимите и постелките са източник на изключително голямо количество алергени от всякакъв тип. Ако кихането ви е често и непоносимо, не спира при каквито и да е обстоятелства, килимите ви може да са причината. Премахнете ги от дома си, за да видите дали ще има промяна в състоянието ви.

Коментирай