За дома

9 грешки, които всеки прави с еърфрайъра

Ако не го използвате правилно, няма да се насладите на вкусно ястие с минимум мазнини

06.10.2023г. / 13 38ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Еърфрайърът се превърна в един от най-предпочитаните и ползвани кухненски уреди през последните години. Не заема място, готви бързо и с минимално количество мазнина, прави превъзходна, хрупкава коричка - как да не го обичаш? Но за да бъде храната приготвена вкусно и ароматно, следва да се внимава с използването на уреда. Макар да е от най-лесните уреди за готвене, понякога може да се сгреши с употребата му.

Ето някои от най-често срещаните грешки, които повечето от нас правят.

Еърфрайърът се нуждае от въздух

Този уред може и да е малък, да не заема голямо пространство в кухнята, но все пак има нужда от достатъчно място, за да работи добре. Този тип мини фурни разчитат на постоянен поток от въздух, който им позволява да приготвят храната с висока температура. Препоръчително е около уреда ви да има поне 8-10 см разстояние от останалите мебели и уреди. 

Свински пържоли с пармезан в еърфрайър

Използвате твърде много мазнина

За повечето модели еърфрайър е напълно достатъчно да се сложи една-две супени лъжици с олио. Ако прекалите с мазнината обаче е възможно резултатът да не е впечатляващ. Затова най-добре се придържайте към инструкциите на вашия еърфрайър и не се увличайте с мазнината.

Как да почистите своя еърфрайър

Слагате много леки храни

Начинът на работа на еърфрайъра предполага, че горещият въздух може да повдига храните, да ги движи сякаш летят в уреда. И ако слагате много леки храни като спанак например, когато той започне да се пържи, е възможно да се мушне в нагревателната бобина, да загори и да задейства алармата за дим. Затова имайте го предвид, когато слагате в уреда много леки храни.

Лесно брауни в еърфрайър

Не загрявате предварително еърфрайъра

Еърфрайърът е като фурната - добре е да бъде гореща, за да може да приготви храната правилно. Ако е твърде студен уреда, е възможно храната да не бъде добре сготвена или поне не така, както сте очаквали. Преди да сложите хранителните продукти, погледнете рецептата внимателно и проверете дали изрично е посочена температура. След това включете уреда да загрява, за да може докато извадите продуктите от хладилника/шкафа, да загрее добре. Това няма да ви отнеме много време, защото фрайърът загрява за по-малко от 5 минути. 

Кето чеснови пилешки бутчета в еърфрайър

Готвите във фрайъра, без да го почистите

Не добре почистен уред може да бъде опасен за стомаха и носа ви. Ако не чистите еърфрайъра между отделните готвения, поставяте на висок риск здравето си, посочват кулинарни блогъри. Ако това ви се струва като досадна задача и затова често я пропускате, в грешка сте. За да почистите уреда добре е необходима само гореща вода с малко препарат за съдове. Накиснете кошницата за известно време в горещата вода, за да не се налага да търкате загорелия уред. Само няколко минути от това действие са достатъчни за хубаво почистване, а ще ви спестят много главоболия.

Панирани патладжанени пръчици

Слагате много влажни храни

Фритюрниците могат да изсмукват влагата от храната, но това не важи за еърфрайърите. За предпочитане е да не слагате много влажни продукти или ако сложите, поне не очаквайте кулинарни чудеса като вкусна, хрупкава коричка.

Слагате твърде много храна в кошницата

Уредът има нужда от въздух, но храната също се нуждае от него. Ако претрупате кошницата с много продукти, храната няма да е разположена на достатъчно голяма повърхност и така рискувате да остане не добре сготвена. Тъй като фрайърът работи доста бързо, по-добре заредете няколко кошници, но храната да се приготви вкусно, отколкото да затрупате уреда с храна и половината да е несготвена.

Панирани кисели краставички в еърфрайър

Не слагате никаква мазнина

Както прекаляването с мазнина, така и липсата на такава, е не добър начин да готвите с уреда. Повечето рецепти за ястия с еърфрайър посочват точно количество мазнина за съответните порции, но ако се съмнявате и не сте сигурни в количеството, по-добре пръснете леко с мазнина, отколкото да пропуснете. Мазнината е чудесен начин да се пренесе топлината върху храната. 

Хрупкави картофи в еърфрайър

Оставяте храните с повече мазнини да капят

Може би сте закупили уреда с целта да готвите храни с минимално количество мазнини, с цел здравословно и диетично хранене,. Но все пак, еърфрайърът е чудесна машина за приготвяне и на по-калорични и високомазнинни храни като бургери, наденици, дори бекон. Но има важен момент в процеса на приоготвянето им, а именно преди да натиснете бутона за старт, сипете вода на дъното на уреда, под кошницата. По този начин, когато мазнината започне да се отделя от този тип храни, вместо да пада върху нагорещената повърхност, да загори, задими и замирише, ще капе във водата и ще ви спести грижи по почистването.

Сушени домати в еърфрайър

Коментирай
Свободно време