За дома

За красиви цветя в дома и градината: 5 съвета за правилно поливане на растенията

Какво е най-важно за доброто поливане на цветята

15.03.2024г. / 09 19ч.
Мария Дуковска

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Снимка: Envato.

Снимка: Envato.

Градинарството е не само успокояващо занимание, но и несравнимо вътрешно преживяване, което ни доближава до природата и ни дарява с красотата на собствения ни труд. За да се радваме на красива градина обаче, е важно да познаваме добре основните принципи на градинарството, включително поливане, грижа за цветните растения и правилния подбор на инструментите за тази цел. Освен това всяко растение има своите специфики относно това колко и кога трябва да се полива и е препоръчително да се запознаете предварително с неговите особености.

Ако сте любители градинари или такива, които тепърва ще се впуснат в това интересно предизвикателство, сте попаднали на правилното място, защото сме ви подготвили съвети за поливането и работата с цветя. Много полезна тук ще ви бъде и тазседмичната брошура на Lidl, в която ще откриете няколко подходящи предложения за успешно градинарство с добре познатата от мнозина марка Parkside.

Какво е най-важно за доброто поливане на цветята?

Водата е жизненоважен елемент за всички живи същества, включително и за цветята. Тя е необходима за процеса фотосинтеза, чрез който растенията превръщат слънчевата светлина в енергия, както и за транспортиране на хранителни вещества от корените до листата и цветовете.

Поливането е изключително важен процес при грижата за растенията, който изисква правилно изпълнение. Честотата и количеството зависят от годишния сезон, околната температура, фазата на развитие на растението, качествата на почвата и др. Има различни начини, по които да поливате градината, но винаги е хубаво да ви се намира лейка подръка. До края на тази седмица във всички 127 магазина на Lidl в цялата страна може да откриете лейка с марката Parkside на цена 5,99 лв. с вместимост от 2 литра, изработена от материал, устойчив на дъжд, сняг и UV лъчи. С дългия и практичен чучур ще може да поливате растенията директно в основата, без да мокрите листата, което е особено важно, когато искате да имате здрави и красиви цветя. Ако е нужно само освежаване, може да използвате и пулверизатор Parkside, който разполага с функция за регулиране на струята и се предлага на цена 7,99 лв.

Снимка: Envato.

5 съвета за правилно поливане

Следете за състоянието на вашите растения: Различните видове цветя се нуждаят от различно количество вода. Някои са по-влаголюбиви, други понасят по-сухи условия. Проучете нуждите на вашите растения, за да им осигурите правилното количество вода. От значение е дали са стайни, или ги отглеждате в градина.

●  Проверявайте почвата: Най-добрият начин да разберете дали е време за поливане е да проверите почвата. Пъхнете пръст на около 2-3 см дълбочина. Ако почвата е суха, полейте.

●  Поливайте обилно: Когато поливате градината, е важно да го правите обилно, за да напоите добре корените. По-добре е да поливате по-рядко, но обилно, отколкото често, но по малко.

●  Избягвайте поливане в най-горещите часове на деня: Водата ще се изпари по-бързо и може да не достигне до корените. Най-подходящото време за поливане е рано сутрин или късно вечер.

●  Не мокрете листата: Най-ефективно е поливането в основата на цветето, за да се избегне намокряне на листата, което може да доведе до различни болести при растението.

За финал ще споменем, че до края на тази седмица в Lidl може да откриете и различни предложения за истински зелен оазис у дома – цветето за семейно щастие – Кампанула, е изключително лесно за отглеждане, популярното за домашни и офис среди растение Замиокулкас, както и любимите на всички теменужки, мушкато и хортензии.

С правилно поливане, търпение и грижа цветята ще ви радват с искрящи цветове и ще превърнат градината или дома ви в истински рай!   

 

Здраве и красота