За дома

5 задължителни грижи за растенията освен поливането

Как да поглезите цветята си, така че да цъфтят и растат буйни

23.05.2024г. / 10 13ч.
Илияна Николова
5 задължителни грижи за растенията освен поливането

Растенията изискват разнообразни грижи, за да виреят здрави и жизнени. Ако искате да се радвате на буйни, цъфтящи и добре разлистени растения вкъщи, не пренебрегвайте всички важни грижи за тях, защото се нуждаят не само от поливане. Много хора погрешно смятат, че поливането е достатъчно, за да бъдат растенията здрави и живи задълго. Това не е достатъчно, тъй като има други важни фактори в грижата за тях, от които зависи състоянието им.

Кои са 5-те важни грижи за растенията освен поливането?

Забърсването от прах 

Както по всяка друга повърхност в дома, така и по растенията се задържа прах. Важно е да забърсвате листенцата им редовно, стига да не са прекалено крехки и лесно накъсващи се. Това помага да освободите дишащата повърхност на листата на растенията, така че да им помогнете да поемат въглеродния диоксид от въздуха и да отделят кислород, какъвто е нормалният им механизъм на функциониране.

Винаги почиствайте изсъхналите листенца 

Не пренебрегвайте почистването на сухите листа от растенията. Така им помагате да се обновяват по-лесно, да освобождават място за нов растеж, разклонения и правилно развитие. Сухите листенца отнемат от енергията на растението. Затова е важно навременното им отстраняване, за да може растението да си осигури необходимите сили за израстване, разцъфване и обновяване.

Свързани статии

Пулверизирайте редовно, ако растенията го изискват 

Някои растения обичат влагата. Тъй като нашият климат не е естествено влажен, такива растения се нуждаят от редовно опръскване. Винаги се осведомявайте предварително за предпочитанията и особеностите на растенията си преди да ги засадите, за да сте сигурни, че ще им осигурите необходимите условия. Ако някои от растенията ви изискват по-висока влажност при отглеждане, опръсквайте ги редовно, за да им я осигурите.

Редовно премахвайте вредителите

Проверявайте растенията си старателно и отблизо за вредители. Понякога те са невидими и могат да останат скрити. Могат да се загнездят по долната страна на листата, в основата на стъблата, по почвата. Вглеждайте се по-отблизо в растенията си всяка седмица, за да проверите дали не са завъдили вредители, така че да реагирате бързо.

Наторявайте, ако се налага 

Подхранването е важно, за да могат растенията ви да виреят добре. Тези, които изискват подхранване и подходящо наторяване го очакват от вас. Дайте им това, от което имат нужда. Разбира се, не всяко растение изисква допълнително подхранване. Затова е важно отново предварително да сте добре запознати със спецификите на всяко от растенията си.

Коментирай