За дома

3 рецепти за десерти, които съдържат по-малко от 300 калории

Направете си шоколадов кейк

24.08.2023г. / 09 05ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако обичате сладки изкушения, но се опитвате да водите здравословен начин на живот, може би изпитвате трудност да съчетаете и двете. Е, в живота няма невъзможни неща! Ето защо, в следващите редове ще ви предложим няколко десерта, на които ще можете да се насладите без угризения или пък да ги хапнете след тренировка. Ето ги и тях:

Кето шоколадови бисквитки (само 100 калории)

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. кокосово брашно;
  • ¼ ч.л. сода бикарбонат;
  • 1/3 ч.ч. кокосови стърготини;
  • 2 големи яйца;
  • ¼ ч.ч. разтопено масло (краве или кокосово);
  • ¼ ч.ч. кленов сироп (или кето сироп);
  • ½ ч.л. ванилов екстракт;
  • 1/3 ч.ч. черен шоколадов чипс без захар (и малко допълнително за украса);
  • щипка морска сол.
Свързани статии

Загрейте предварително фурната на 180 градуса и подгответе силиконова подложка за печене или подходяща тавичка, както и хартия за печене. В голяма купа смесете кокосовото брашно, содата, кокосовите стърготини и солта.  Оставете настрани. В по-малка купичка сложете яйцата, маслото, кленовият сироп и ваниловият екстракт, разбъркайте докато съставките се смесят добре. Размесете сухите и мокрите съставки, като накрая сложите и шоколадовия чипс. Загребете малка част от тестото с помощта на супена лъжица. Разположете бисквитките на около 5 см една от друга. Натиснете ги отгоре с пръсти и поръсете малко шоколадов чипс. Печете за около 10-12 минути, докато придобият златист загар. Изчакайте още 10 минути, докато изстинат бисквитките. По желание, разтопете малко чипс на водна бяна и поръсете отгоре. 

Здравословен шоколадов кейк (само 89 калории на парче)

Ще са ви необходими:

  • 1 ½ ч.ч. брашно без глутен;
  • 1 ч.ч. еритритол;
  • ¼ ч.ч. какао;
  • 1 ч.л. сода бикарбонат;
  • ½ ч.л. сол;
  • 1 с.л. ябълков оцет;
  • 1 ч.л. ванилов екстракт;
  • 6 с.л. лъжици неподсладено ябълково пюре;
  • 1 чаша вода.
Свързани статии

Загрейте фурната на 180 градуса и си подгответе форма за печене на торта с падащо дъно, както и хартия за печене. В голяма купа смесете брашното, еритритола, какаото, содата и солта и разбъркайте добре. Добавете ваниловия екстракт, абълковия оцет, както и неподсладеното абълково пюре. Разбъркайте. Най-накрая изсипете водата и размесете добре, докато съставките се смесят напълно. Сложете сместа във формата за печене и печете за около 25-30 минути или до суха клечка. Извадете готовият блат след като изстине. По желание, можете да съхранявате и във фризер. 

Шоколадов крем (172 калории)

Ще ви трябват:

  • 4 банана (обелени и замразени);
  • 2 с.л. бадемов тахан (или фъстъчено масло);
  • ¼ ч.ч. мляко по избор.

*по желание – шоколад или шоколадов чипс без захар за поръсване 

Сложете в блендер бананите, какаото и бадемовият тахан и пасирайте за 2-3 минути. Можете да консумирате веднага или да замразите във фризер за 2 часа, докато придобие твърдост на сладолед. По желание, поръсете с настърган шоколад или шоколадов чипс. 

Коментирай
Свободно време