3 нискокалорични летни рецепти

Диетични ястия

07.06.2024г. / 14 22ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако се опитвате да поддържате теглото си в здравословни граници, може би летният сезон ще ви улесни. Някакси естествено, през този период от годината, ние търсим по-лека, но все пак питателна храна.

Ако имате нужда от няколко свежи идеи за летни ястия, вижте следващите редове.

Диетични пълнени чушки

Необходими съставки: 

  • 50 г пълнозърнест ориз 
  • 1 червена и 1 жълта чушка 
  • спрей за готвене 
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно 
  • 1 тиквичка, нарязана на кубчета 
  • 75 г чери домати
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч. л. смлян кимион 
  • 1 ч. л. смлян кориандър 
  • 20 г препечени филирани бадеми 
  • ½ кора от портокал, ситно настъргана 
  • 1 връзка магданоз (или кориандър) 
  • 100 г меко козе сирене, нарязано на парчета
  • сол
  • прясно смлян черен пипер 

Загрейте фурната до 200 градуса. Пригответе ориза в тиган с вряща вода за около 25 минути или докато омекне, след което го отцедете. Междувременно разрежете чушките наполовина по дължина и изхвърлете семките. Поставете с отворената страна нагоре върху тава за печене (ако е необходимо, отрежете парче от основата, за да им помогнете да останат плоски). Печете 15 минути.

Напръскайте тиган със спрей за готвене и запържете лука и тиквичките на средно силен огън, като разбърквате редовно, за 4-5 минути или докато омекнат и покафенеят леко. Добавете доматите, чесъна, кимиона и кориандъра и гответе още минута, като бъркате непрекъснато. Прехвърлете в голяма топлоустойчива купа и разбъркайте бадемите и портокаловата кора. Добавете ориза и магданоза и овкусете с малко сол и много черен пипер. Смесете заедно. Напълнете чушките с оризовата смес. Поръсете със сиренето и върнете във фурната за 10 минути, или докато чушките омекнат и плънката стане готова.

Свързани статии

Салата с тиква, пилешко и чери домати

Необходими продукти:

  • 150 г тиква или сладък картоф  (нарязани на кубчета) 
  • 110 г пилешки гърди, едро нарязани 
  • 5 чери домата 
  • 1 много малка глава лук 
  • 1 ч. л. подправка каджун 
  • 2 ч. л зехтин 

За дресинга:

  • 4 с. л. обезмаслено кисело мляко 
  • 1 ч. л готов ментов сос 

Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете тиквата, пилето, доматите и лука в купа. Добавете подправката каджун и зехтина и разбъркайте добре. Прехвърлете сместа в огнеупорен съд. Печете 20–30 минути, или докато пилето и зеленчуците станат готови. За да направите дресинга, смесете киселото мляко и ментовия сос в малка купа. Точно преди сервиране, поръсете дресинга върху пилето и зеленчуците.

Свързани статии

Салата с черен боб, киноа и хумус

За нея ще ви трябват:

  • ¾ чаша консервиран черен боб, изплакнат 
  • ⅔ чаша варена киноа 
  • ¼ чаша хумус 
  • 1 с. л. сок от лайм 
  • ¼ средно голямо авокадо, нарязано на кубчета 
  • 3 с. л. доматен сос  
  • 2 с. л. нарязан пресен кориандър 

Комбинирайте боба и киноата в купа. Разбъркайте хумуса и сока от лайм заедно в малка купа; разредете с вода до желаната консистенция. Поръсете дресинга с хумус върху боба и киноата. Отгоре добавете авокадо, доматен сос и кориандър.

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай