Защо не трябва да изхвърляте ядката на авокадото

За какво можете да я използвате

12.09.2023г. / 17 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Авокадото е един от най-особените и полезни плодове. То е много богато на мазнини за разлика от всички останали плодове. Източник е и на изключително много фибри.

Подходящо е за всякакви солени ястия, смутита, сосове, печива, салати с месо и зеленчуци, разядки, а дори и за десерти. От него могат да се приготвят прекрасни здравословни рецепти, които заслужават вниманието ви.

20 здравословни рецепти с авокадо

Авокадото има голяма ядка, която сме свикнали да изхвърляме. Това е голяма грешка, защото тя може да се използва по много различни начини, включително за ядене.

Точно така – ядката на авокадото е ядлива и е богата на калций, магнезий и калий. Тези елементи се срещат в повечето ядки, както и в тази на авокадото.

За какво можете да използвате ядката на авокадото? Защо не трябва да я изхвърляте?

От нея се прави чай

Можете да сварите ядката на авокадото във вода и да пиете получения чай топъл или студен. Чаят от ядка на авокадо е богат на минерали и витамини. Помага за ободряване и хидратиране, освен това е полезен и за храносмилането.

За предпазване на ястия с авокадо от потъмняване

Ядката на авокадото има едно много ценно свойство – тя предпазва авокадото от окисляване. Затова никога не я изхвърляйте.

Ако сте нарязали едно цяло авокадо на две половини, но ви трябва само едната, оставете ядката в другата, увийте с фолио и приберете в хладилника.

Лесен и бърз трик за узряване на авокадо

Ще се изненадате колко свежо ще бъде авокадото на следващия ден, когато дойде ред да използвате и другата му половина. Ако пък правите например гуакамоле, в него също има прясно авокадо.

За да предпазите гуакамолето от окисляване и потъмняване, просто сложете ядката в ястието и приберете в хладилника.

Свързани статии

Направете си ексфолиант за тяло

Ядките на авокадото могат да се превърнат в основна част от вашия любим природен ексфолиант за тяло. Трябва да ги стриете на ситни парченца с помощта на блендер и да добавите към тях малко кокосово масло, етерично масло, захар, кафе, по избор.

Сместа трябва да е с по-груба текстура, за да може да свърши работа в отстраняването на мъртвите кожни клетки и наслагванията по кожата.

За отглеждане на авокадо

От ядката можете да си отгледате авокадо вкъщи. Трябва да я накарате да покълне, като за целта я пробийте с клечка за зъби от двете и страни. Напълнете чаша с вода. Закрепете ядката на ръба на чашата с помощта на клечката за зъби.

Как да си отгледаме авокадо вкъщи?

Трябва леко да докосва водата наполовина, а не да е изцяло потопена. След няколко седмици ядката ще пусне кълнове. Това е и моментът, в който да я засадите в саксия.

Снимка: iStock

Коментирай