За дома

Лесен и бърз трик за узряване на авокадо

Когато ви трябва меко и сочно авокадо, но не намирате такова в магазина

17.08.2022г. / 08 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Авокадото присъства в много различни модерни рецепти. Но то невинаги пристига добре узряло в магазините. Авокадото се отглежда в тропически райони, което налага доставката му във все още не достатъчно готово за консумация състояние. 

Добре узрялото авокадо е меко и се разрязва и обелва много лесно. Неузрялото авокадо е твърдо и има горчив вкус, заради което не е подходящо за консумация. 

Лесни изпитани трикове за обелване на сварени яйца

Когато си купувате авокадо от магазина, в повечето случаи то е твърдо и има нужда от узряване. Добре е да го изчакате няколко дни до седмица преди да го разрежете. Но невинаги разполагате с такова време. Понякога се налага да приготвите нещо с авокадо веднага, особено ако очаквате гости и сте си наумили някоя вкусна рецепта. 

Как да накарате авокадото да узрее по-бързо, когато нямате няколко дни?

Как да накараме бананите да зреят по-бързо?

Ето един лесен и бърз трик за узряване на авокадо за броени часове. 

Нужна ви е само една хартиена торбичка. Ако не сте опитвали този метод досега, ще се влюбите в него, защото е бърз и много лесен. Докато обикновеното зреене може да отнеме дни, дори повече от седмица, методът с хартиената торбичка може да накара авокадото да узрее за 1-2 дни в зависимост от това до каква степен е узряло преди това. 

Трик с вестник премахва неприятни миризми от хладилника

Просто оставете авокадото в хартиена торбичка за 1 или 2 дни, като я затворите плътно. Всичко останало ще се случи от само себе си. Важно е да оставите торбичката с авокадото на тъмно, сухо и проветриво място, например килер. 

Свързани статии

Този метод върши работа не само с авокадо, а с всякакви други плодове и зеленчуци. Когато поставите плодовете в хартиената торба, газът, който се отделя от тях при зреене, насища вътрешността на торбичката и ускорява процесът на узряване. 

Как да ускорите растежа на краставиците за добра реколта

Важно е да се отбележи, че хартиената торбичка трябва да е кафява и плътна. Този тип материя предотвратява образуването на плесени и мухъл, които развалят плодовете. 

Плодове и зеленчуци, които нямат място в хладилника

Ако искате да накарате авокадото да узрее още по-бързо (за по-малко от ден), поставете в торбичката резен ябълка или банан, и затворете плътно. Съхранявайте в топла, но не влажна и мокра среда. Пресният нарязан плод в торбата отделя голямо количество етилен, което ускорява многократно процесите на узряване.  

Коментирай
Здраве и красота