За дома

Повърхности, които никога да не чистите с мокри кърпички

Защо този лесен вариант понякога не е добра идея

16.09.2023г. / 06 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Антибактериалните мокри кърпички са много удобно средство за почистване, когато нямате други пособия подръка. С тях можете да почистите ръцете си, както и много други предмети и повърхности в дома.

Колко опасен за здравето може да е гел дезинфектантът за ръце?

Мокрите кърпички обаче не са толкова универсални, колкото много хора смятат. Има повърхности, които не е никак добра идея да почиствате с тях.

Вижте кои са повърхностите, които никога не трябва да почиствате с мокри кърпички

Дървени повърхности

Мебелите и повърхностите от дърво не са добър кандидат за почистване с антибактериални кърпички. Не само че влагата в тях може да проникне в дървото и да го увреди, а и антибактериалните кърпички и тези, съдържащи почистващи вещества и препарати, могат да увредят дървените повърхности, да ги накарат да потъмнеят или да станат на петна.

Можете да ги използвате без колебания единствено, ако дървените повърхности са лакирани. Лакът за дърво предпазва от влагата и препаратите, което не позволява те да увредят дървените повърхности.

Повърхности, мебели и уреди в кухнята

Много хора използват мокри кърпички, за да почистят бързо и лесно хладилника, плотовете за готвене, котлоните на фурната, микровълновата, масата за хранене. Това не е никак добра идея, защото всъщност всички тези повърхности могат да останат непочистени.

Кухненските пособия, мебели и повърхности крият много бактерии и микроорганизми. В кухнята се приготвя храна, което предполага замърсяване, невидимо за окото.

3 сериозни причини да избягвате триклозана

В хладилника се съхраняват всякакви продукти, които имат особено висок потенциал да ви разболеят – сурово месо, яйца, риба. Всички тези продукти крият бактерии, чието размножаване може да е опасно за здравето.

Същото важи за повърхностите, на които обработвате храната си. Всички те трябва да се почистват старателно с предназначени за целта препарати или вещества, които имат свойството да почистят и дезинфекцират добре.

Банята

Мокрите кърпички не са подходящи за почистване на повърхностите в банята по същата причина. Банята създава среда за развитие на болестотворни микроорганизми заради влагата и топлината там. Мокрите кърпички не са достатъчно ефективни за дезинфекция на тези повърхности, което може да остави бактериите живи.

Абсорбиращи влага повърхности

Пухкави, текстилни предмети, възглавници, килими, всичко, което съдържа пухкав пълнеж не е подходящо за почистване с мокри кърпички.

Няма много смисъл да използвате антибактериални кърпи за почистването им, защото обикновено за качественото им действие се изисква веществата в тях да престоят поне няколко минути върху тях, за да подействат. Ако повърхността е поглъщаща влага, времето на въздействие се скъсява.

Детски играчки

Детските играчки не трябва да се почистват с антибактериални кърпички, съдържащи препарати. Децата са малки и вероятността да сложат играчките в устата си е голяма. Докосването на играчките с детските ръчички и слагането на пръстчета в устата след това крие същия риск.

5 неща, които да почистите моментално

Антибактериалните вещества и препарати в тези кърпи могат да причинят раздразнения, кожни, дихателни реакции, да застрашат здравето на детето.

Коментирай