Здраве и красота

5 неща, които да почистите моментално

Най-мръсните предмети вкъщи

08.02.2018г. / 14 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В ежедневието си непрекъснато се сблъскваме с мръсотия, болестотворни патогени, бактерии и вируси. Някои предмети обаче са по-замърсени от други. Именно тях трябва да чистим редовно и често, за да сме сигурни, че здравето ни е в безопасност.

Кои са 5-те неща, които да почистите още сега?

Телефонът

Според проучванията, телефоните ни са най-мръсните предмети, които за съжаление, докосваме и най-често в ежедневието си. Това носи редица рискове за здравето. Телефоните са идеална среда за развитие на бактерии. Топлината и пластмасата на телефоните допринася за размножаването на микроорганизмите. Пренасянето им върху кожата става съвсем лесно, разбира се, чрез постоянното ползване на телефона без миене на ръцете.

Не изхвърляйте това в тоалетната!

Старайте се да почиствате телефона си всеки ден с антибактериална кърпичка. Така ще сте сигурни, че най-често докосваната ви вещ не крие опасност за вас.

Дръжките на вратите

Друг много често употребяван и за сметка на това много рядко почистван предмет в дома са дръжките на вратите. Повечето хора пропускат или просто забравят да избършат дръжките с антибактериални кърпи или препарати. А редовното им почистване, да не кажем ежедневно, е задължително.

Клавиатурата на компютъра

Клавиатурата на компютъра или лаптопа, както и мишката, също са сред най-мръсните предмети, които ползваме всеки ден. Подобно на телефоните са направени от пластмаса и излъчват топлина. Докосването им всеки ден стотици пъти, особено по време на работа, повишава риска от вирусни и бактериални инфекции.

Защо не трябва да се къпем всеки ден?

Кухненският шкаф

След като готвите или режете нещо на шкафа го избърсвате, нали? Всички го правят, смятайки, че е достатъчно. Избърсването с мокър парцал далече не е достатъчно, за да премахнете бактериите от шкафа, особено ако сте рязали месо. Почистването на кухненския шкаф с антибактериални препарати след всяко ползване е задължително.

Олекотени одеяла и пълнени играчки

Всичко в дома, което е пълно с някакъв пух или пълнеж, задържа невероятно много мръсотия, прах, бактерии. Пухените играчки, одеяла, седалки на дивани и табуретки, възглавници трябва да се перат често, за да се предпазите от потенциални инфекции.

Коментирай