За дома

Кои са най-мръсните места в кухнята

И защо е важно да не забравяте да ги почиствате всяка седмица

27.09.2023г. / 08 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кухнята е едно от помещенията в дома, което заедно с банята задържа най-много мръсотия, бактерии, микроорганизми. Това е така, заради условията в нея – в кухнята се съхраняват и приготвят хранителни продукти, които са основа за развитие на различни микроорганизми. А в допълнение топлината и влагата правят размножаването им много по-лесно.

10 обществени места, които бълват микроби

В кухнята се открояват няколко места, на които се задържат значително повече бактерии, мръсотия и микроорганизми, които могат да ви разболеят.

Кои са най-мръсните места в кухнята?

Отварачката за консерви

Спомнете си последния път, когато сте измили с препарат и топла вода отварачката за консерви. Може и да не успеете да си го спомните. Това е един неглижиран уред в кухнята, който обаче може да се окаже един от най-мръсните предмети в това помещение. Важно е да почиствате отварачката след всяко използване, защото по нея се задържат микроорганизми.

Местата в хладилника, на които съхранявате месо и пресни продукти

Там, където стоят пресните продукти – зеленчуци, плодове, разопаковани млечни продукти и най-вече сурово месо, се задържат изключително много бактерии. Те се размножават и могат да са опасни за здравето. Не забравяйте да дезинфекцирате редовно, а не само при размразяване на хладилника.

Стойката за ножове

Стойката за ножовете е вероятно най-рядко почистваният предмет в кухнята. В нея обаче поставяте ножовете да се отцеждат. Водата и задържаната влага в стойката прави растежа на бактерии много лесен. Всеки път, когато сложите чисти ножове в стойката, те се замърсяват, а вие имате лъжливото усещане, че използвате чисти ножове.

Най-мръсните неща, които сеят зарази

Пластмасови кутии или чекмеджета в хладилника

Мястото, на което съхранявате плодовете и зеленчуците в хладилника, обикновено представлява пластмасово шкафче, което лесно се замърсява. То трябва да се почиства редовно всяка седмица, защото пресните продукти го замърсяват лесно.

Свързани статии

Същото важи за всички останали пластмасови кутии и купи, в които съхранявате пресни продукти. Фруктиерите и етажерките за плодове и зеленчуци в кухнята също не трябва да се забравят при редовното почистване.

Дървени шпатули

Дървените шпатули се ползват дълги години. По дървото се образуват цепнатини и пукнатини, в които лесно навлизат и се задържат остатъци от храна и бактерии. Не забравяйте да ги почиствате много щателно всеки път, а не просто да ги изплаквате, защото могат да са носител на опасни микроорганизми.

6 неща в дома ви, които могат да причинят рак

Поставката за сушене на съдове

Сушилнята за съдове е нещо, което също често се забравя при почистване в кухнята. Смятате, че щом поставяте чисти съдове върху нея, тя не се замърсява, но не е така. Водата и влагата, които постоянно се задържат по нея са основа за развитие на микроорганизми.

Коментирай