За дома

Топ 5 най-мръсни места в кухнята

Почиствате ли ги редовно?

15.01.2014г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Едва ли има домакиня, която да не мечтае кухнята й да остане бляскаво чиста завинаги! На всички жени им е писнало да чистят като луди и след нула време отново да има петна от храна, пръски от мазнина по плочките, трохи от хляб и какво ли още не из кухнята.

А замисляли ли сте се колко бактерии, микроорганизми и бацили не виждате с просто око? Знаете ли къде са те? Почиствате ли на тези места? В следващите редове ще си отговорите на тези въпроси.

Мивката

Там има стотици хиляди болестотворни бактерии, които бъкат по повърхността й. Особено около гуменото уплътнение около канала. Можете да се стараете да приготвяте само здравословна храна, но това ще се обезсмисли, ако не наблягате на хигиената в тази област, тъй като измиването на продуктите и вашите ръце в мивка, пълна с бактерии означава риск от заболявания.

Почиствайте мивката веднага след обработка на сурово месо! Това е най-важното нещо, което трябва да направите след като почистите ножа и дъската. Ако сте мили зеленчуци и плодове е достатъчно веднъж на ден да я измивате с препарат.

Не пропускайте кранчетата, цедката на чешмата и страничния корпус на мивката!

Гъбата

Гъбите и парцалите са благоприятна среда за развитие на микроби, защото са мокри, топли и имат цепнатини, в които микроорганизмите се загнездват по-лесно. А вие много лесно ги разпространявате като използвате парцала за бърсане на масата, а гъбата за миене на чиниите.

Просто сменяйте гъбата за миене на чинии на няколко дни, ако имате такава възможност. Ако не – изпирайте я след употреба с гореща вода или я изварявайте. Не правете компромис със здравето на семейството си.

Кафе машината

Свързани статии

Резервоарът на каната за кафе или на еспресо машината е огнище на бацили, сочат изследванията. Тези микроорганизми предизвикват алергии, диария, стомашни болки.

Веднъж месечно изпразвайте резервоара и го пълнете с оцет. Оставяйте го така за 30 минути. Направете така няколко цикъла на прочистване с оцет. Ежедневно след употреба измивайте цедките и ги оставяйте да изсъхнат! Не ги зарязвайте мръсни с остатъците от кафе във филтъра.

Кошчето за боклук

Няма значение колко внимателни сте да не разливате боклук и да почиствате коша често и така нататък. Колкото и да се стараете, хранителните частици, месни отпадъци и пръски от мляко или яйчени черупки винаги оставят следи по вашето кошче.

Всяка седмица почиствайте с дезинфектант коша за боклук. Оставете го на открито да изсъхне по възможност на слънце. Не забравяйте да го измиете и отвътре, както да дезинфекцирате и дръжките и капака.

Микровълновата

Мислите си, че топлината убива бактериите? Лъжете се. Микровълновата фурна не е стерилна среда. Микробите са издръжливи на много високи температури.

Необходимо е да я почиствате основно веднъж седмично. Наблегнете на решетките, чинията и вратичката, особено ако има запечатана мръсотия по уплътненията.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ванеса ( преди 10 години )
Наблюдавах три морски деви.Обаче те не са така красиви,както ги рисуват.Това едва ли ще ни учуди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 10 години )