За дома

6 ключови тенденции при проектирането на интериора на всекидневната

15.10.2023г. / 16 41ч.
Аз жената
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Като едно от централните места във всеки дом, всекидневната е мястото създадено за почивка, семейни активности и забавления с приятели. Ако от дълго време планирате да направите редизайн на вашата дневна, то в тази статия, заедно с дизайнера на студио за интериорен дизайн Моми Студио – Антония Саранеделчева, ще споделим с вас 6 ключови тенденции при проектирането на интериора на всекидневната през 2023 година.

1 – Мебели с извити линии

Дълго време ъгловите форми и строгите прави линии бяха отличителен белег на луксозния интериорен дизайн. Тази година обаче дизайнерите залагат на мебелите с извити линии и форми. Овалната, извита форма на някои от мебелите във всекидневната, придава лукс, уют, красота – внася индивидуалност в стаята.

Според експертите използването на извити мебели е сред акцентите в съвременното обзавеждане на всекидневната през 2023 година. Съществуват доказателства, че още древните египтяни са огъвали детайли от масивна дървесина, чрез нагряване с пара, а добрият краен резултат си завоюва популярност и до днес.

2 – Цветови комбинации

Цветовите схеми са ключът към оживяването на вашата всекидневна. Съчетаването на цветове и форми придава на всяка една стая индивидуалност, стил и красота, а всекидневната не може да остане на заден план. Що се отнася до тенденциите тази година, експертите по интериорен дизайн препоръчват да изберете по-богати и топли неутрални цветове за стените, мебелите и аксесоарите. Цветове като сметана, праскова, кестен и златистокафяво, маслиненозелено, коралово, горчица и горскозелено могат да бъдат отличен избор за вашата всекидневна.

За да добавите стил, без да губите елегантност, използвайте допълнителни цветни мебели, за да създадете визуален акцент в интериорния дизайн на всекидневната.

Най-важното е да изберете цветова схема за вашата всекидневна, която отразява личния ви стил и е в синхрон с останалата част от дома ви.

3 – Многофункционалност

Големите просторни всекидневни са лукс, който не е достъпен за всеки. Добавете към това факта, че нашите нужди от мебели не намаляват с времето. И така, тенденциите в обзавеждането на хола през 2023 г. сочат към универсални мебели с повишена функционалност. 

Например малка масичка за кафе с кубична или овална форма, която е страхотно допълнение за всеки дом, а същевременно може да бъде използвана и за обем за съхранение. 

4 – Декоративно осветление

Всекидневните трябва да са топли, приветливи и уютни и един от най-добрите начини да постигнете това (освен с декоративни възглавници, топло одеяло и различни текстилни изделия) е с правилното осветление. Помислете за добавяне на комбинация от околно и акцентно осветление, за да създадете добре осветено пространство.

Интериорните дизайнери могат да ви помогнат да изберете зони от вашата всекидневна, върху които можете да акцентирате или подчертаете – превръщайки ги във фокусни точки. Уникалните и елегантни осветителни тела също могат да променят цялостната привлекателност на жилищното пространство. 

Малките светлини за всекидневна, които служат като фини акценти, ще стават все по-популярни, тъй като ще помогнат за създаването на по-релаксираща атмосфера в по-голямо пространство. Например ако добавим подова лампа, до кресло или дивана, ще създадете една привлекателна атмосфера за четене или просто за релакс след дългия работен ден.  

5 – Боядисани тавани

Таванът е последното място, за което мислите, когато става въпрос за интериорния дизайн на всекидневната, но той може да направи голяма разлика във външния вид на вашия хол. Това ще направи стаята да изглежда по-голяма.

Ако имате открити греди, декоративни корнизи или сводест таван, боядисването им в бяло ще ги накара да изпъкнат повече. Цветът на боята може да се използва за създаване на интересна фокусна точка върху декора на стаята и за привличане на вниманието към пространството – и с толкова много налични опции за боя сега (от метални покрития до смели цветове и дори пълни с блясък опции), има много начини да се уверите, че какъвто и стил да изберете, ще се откроява!

6 – Баланс между максимализъм и минимализъм

Водещите тенденции в хола от последните няколко години често са насочени към идеите за всичко или нищо, максимализъм или минимализъм, но през 2023 г. повече хора ще се озоват някъде по средата, избирайки любимите си аспекти от всеки.

Геометричните форми и изчистените линии също ще допринесат за това смесване на двата дизайнерски подхода, тъй като функции като тази ще осигурят структура, като същевременно ще направят хола ви по-динамичен визуално, когато се съчетаят със заоблени профили.

Снимки: Моми студио.

Коментирай