За дома

Защо храната залепва по незалепващите ви съдове?

Може би покритието е започнало да се износва 

03.11.2023г. / 09 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако на вас се пада „честта“ и отговорността да се грижите за домакинството у дома, вероятно правите всичко възможно, за да улесните работата си. Безспорно изборът на съдове с незалепващо покритие може да ви спести часове усилия. Защо обаче след известно време на употреба храната започва да залепва по тях? Ето и няколко причини: 

Съдът ви се е износил 

Може би всеки път, когато си купувате съд с незалепващо покритие, се надявате, че той наистина ще издържи дълго. За съжаление обаче, след време, вашите тенджери и тигани в крайна сметка се износват. Въпреки че висококачественият тиган с незалепващо покритие ще издържи по-дълго от керамичния, това не са тигани, които ще предавате поколения наред. Ако търсите тиган или тенджера с незалепващи качества, които да ползвате десетилетия, препоръчваме ви такива, изработени от чугун или въглеродна стомана. 

Свързани статии

Съдовете ви не са добре почистени 

Може би най-простата причина, поради която някои тигани с незалепващо покритие започват да залепват е, че има слой залепнали остатъци от храна, които пречат на покритието да изпълнява своята функция. Такива могат да бъдат изсъхнали яйчни белтъци, фини частици панировка, или загорели остатъци от храна. Ако редовно търкате полепнали остатъци, може би незалепващото покритие е започнало да се износва, а с търкането вие допълнително му нанасяте щети. 

Свързани статии

По съдовете ви има драскотини

Преди да си закупите съд с незалепващо покритие, трябва да знаете, че то се надрасква много лесно – дори с най-нежното остъргване на метална лъжица или шпатула. Тези драскотини могат да разкрият метала отдолу, причинявайки залепване на храната ви. Ако повърхността на тигана или тенджерата ви е покрита с драскотини, (особено дълбоки), може би е време да смените съда.

Свързани статии

Загаряте храната, докато готвите 

Ако по дъното на съда ви има полепнали остатъци от храна, след време те могат да изглеждат като загорели, почернели участъци, които постоянно са на дъното на тигана. Това може да се случи, ако редовно оставяте храна или масло в тигана (или тенджерата) за по-дълго време и ако готвите в тях на по-висока температура. В такива случаи тънък слой от изгоряло масло или храна попада между специалното покритие на съда и по-късно, това ще го направи неефективно. Въпреки че е по-добре да предотвратите появата на подобни загорели петна, отколкото да ги премахнете, обикновено можете да се отървете от тях, ако третирате повърхността с обезмаслител. Не забравяйте, че когато използвате вашите съдове с незалепващо покритие, винаги трябва да готвите на средна или ниска температура. Така ще предотвратите загарянето на повърхността и разрушаването на специалното покритие.

Свързани статии

Покритието се е повредило 

Въпреки че е лесно да видите дали по повърхността на вашия тиган или тенджера има драскотини, има и други, по-малко видими форми на повреда, които могат да засегнат незалепващото покритие на съдовете. Ако често използвате тигана си на висока температура, миете го в съдомиялна машина или използвате определени масла за готвене, те могат да се свържат трайно с повърхността на тигана и да разрушат незалепващата способност на тигана. Ето защо покритието може да започне да се разпада. Ако ви се налага да изстъргвате храна от тигана си, дори когато използвате много масло, това е ясен знак, че повърхностният слой на съда ви започва да се износва.

Коментирай
Здраве и красота