За дома

5 съвета как да се грижим за цветето коледна звезда

За да се радваме на красивото растение и след Нова година

30.11.2023г. / 12 38ч.
Аз жената
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако се грижите правилно за коледната звезда, можете да се наслаждавате на приятна атмосфера в дома си месеци наред. Нейните великолепни прицветници, които са в различни цветове, форми и размери, придават отличителен вид на всяка стая и създават уют в сивите есенни и зимни дни. Експертите на Stars for Europe (SfE) дават съвети как да поддържате тези цветя здрави и силни и да запазите ярките им цветове дори след Нова година.

Купувайте растенията с най-голям шанс за дълъг живот

Дивата форма на поинсетиите идва от Мексико. В тропическия климат на тази централноамериканска страна растенията израстват до еднометрови храсти. Те са предали предпочитанията си към светлина и топлина на съвременните култивирани форми на коледната звезда. Тъмнината, течението и студът са отровни за нея. Затова при покупка се уверете, че растенията са изложени на подходящо място. Поинсетиите, поставени в тъмен ъгъл на магазина, на течение или навън при температури под 15 °C, обикновено губят листата си в рамките на няколко дни след покупката и често умират скоро след това.

Можете да разпознаете здравата поинсетия с най-големи шансове за дълъг живот по жилавите, гъсти листа, които нямат повреди, и по напъпилите жълто-зелени цветове в центъра на прицветниците. Почвата не трябва да е нито изсъхнала, нито мокра. Експертите от SfE също така съветват да не се купуват растения, напръскани с брокат. Колкото и красив да е блясъкът, той не е полезен нито за поинсетиите, нито за околната среда.

Свързани статии

Опаковайте и се приберете бързо

След като я закупите, увийте добре своята поинсетия и я занесете бързо у дома. В специализираните магазини, градинските центрове и разсадниците обикновено се предлагат безплатни опаковъчни материали за защита на растенията по време на транспортирането им. При външни температури под 15°C се възползвайте от това предложение. Дори и при по-високи температури опаковането на поинсетиите ги предпазва и от течение. Колкото повече слоеве хартия увиете около растението, толкова по-добре то ще бъде изолирано от студа. При отрицателни температури увийте и саксията, тъй като нито тя, нито почвата осигуряват достатъчна защита на чувствителните корени.

Ако транспортирате поинсетията си с автомобил, избягвайте дългите спирания в мразовити дни. Без отопление в колата бързо става много студено и дори добре увитите растения няма да издържат дълго.

Бавно аклиматизирайте растението си към новата околна среда

Когато се приберете вкъщи, бързо свалете опаковката от коледната звезда. За да направите прехода от студено към топло възможно най-малко стресиращ за растението, най-добре е да не го премествате веднага в топло помещение. В по-хладно и светло помещение например в кухнята или зимната градина, поинсетията може спокойно да се аклиматизира. След няколко часа я преместете на предопределеното ѝ място.

Свързани статии

Изберете подходящо място

Идеалното пространство за коледната звезда е светло, топло и защитено от течение и големи температурни колебания. Например мястото точно до входната врата не е подходящо. Перфектната стайна температура е между 15 и 22°C. По принцип няма нищо лошо да поставите поинсетията си до добре изолиран прозорец. Важно е обаче да я преместите на защитено място, когато проветрявате стаята, за да не страда от течението. На перваза на прозореца чинийка под саксията предпазва растението от измръзване.

Поинсетиите обичат да им е топло, но не прекалено горещо. Мястото точно до радиатора или печката не е удачно, защото тези цветя лесно реагират на прекомерните температури с окапване на листата им. Колкото по-топло е, толкова повече вода е необходима на растението.

Свързани статии

Поливайте умерено, но редовно

Поинсетиите понасят по-добре леко засушаване, отколкото прекалено много влага. Чак когато горната част на почвата изсъхне, е време за поливане. Вътрешността на кореновото кълбо никога не трябва да пресъхва. Невъзможно е да се даде категоричен отговор за честотата на поливане. Освен температурата и влажността на околната среда, важен фактор е например размерът на саксията. Мини поинсетиите в 6-сантиметрови саксии се нуждаят от по-често поливане, отколкото растенията в 12-13-сантиметрови саксии, поради по-малкия обем на почвата.

Поинсетиите могат да се поливат отгоре, отдолу или чрез потапяне. В идеалния случай използвайте вода със стайна температура. Когато поливате отгоре, давайте малки количества вода на всеки два до три дни, докато кореновото кълбо се овлажни равномерно, без да е напълно напоено. Когато поливате отдолу, излейте водата в саксията или чинийката. Почвата ще поеме толкова, колкото е необходимо на поинсетията. Продължавайте да добавяте вода, докато кореновото кълбо се напои и в чинийката остане течност.

Потапяйте почти сухото кореново кълбо напълно около веднъж седмично, докато водата спре да бълбука. След това бързо повдигнете поинсетията, оставете я да се отцеди и поставете растението обратно в саксията. И при трите метода е важно да отстраните излишната вода от чинийката или саксията не по-късно от 15 минути, за да избегнете преовлажняване и увреждане на корените.

Коментирай