За дома

Хитри начини да ароматизирате дома си

Как да направите жилището ви да ухае приятно без изкуствени ароматизатори

04.12.2023г. / 10 06ч.
Илияна Николова
Хитри начини да ароматизирате дома си

Ароматът на дома е от огромно значение за уюта в него. Когато се приберете вкъщи няма нищо по-прекрасно от това да ви замирише приятно и да си кажете „добре, че вече съм си вкъщи“.

Но вместо да използвате фабрични ароматизатори и аерозоли, които имат вреден ефект за здравето, възползвайте се от натуралните ухания. Природата се е погрижила да ни заобиколи с безброй приятни аромати, които да направят дома ни едно по-уютно и свежо място. 

Ето някои хитри начини да ароматизирате дома си.

Лавандула, роза и люляк

Можете да използвате тези три ароматни растения заедно или поотделно, за да накарате дома да ухае прекрасно. Вземете няколко клонки люляк, няколко клонки лавандула и няколко розови цвята. 

Сложете ги в тенджера с вода, като водата трябва да е в съотношение 1:1 с цветовете. Добавете 10-12 капки етерично масло от същите растения. Оставете сместа да ври няколко минути. Свалете от котлона да се охлади напълно. Прецедете и излейте в бурканче. Пъхнете няколко дървени шишчета, които да разпръскват аромата във въздуха.

Свързани статии

Лимон, розмарин, лимонена трева 

Тези три аромата се съчетават превъзходно, ако искате по-остър, цитрусов и тревист аромат за вашия дом. 

В тенджера с малко вода сварете няколко стръка лимонена трева. Прецедете водата и в нея добавете сока от няколко лимона. Накрая добавете вътре и корите им. Сложете 1 супена лъжица розмарин. 

Излейте сместа отново в буркан и сложете дървени шишчета. 

Портокали, канела, индийско орехче, карамфил

Тази смес е прекрасна за есента и зимата, когато искате домът да ухае на празнично настроение. Смесете няколко портокала, нарязани, 2 супени лъжици канела, няколко сушени карамфила и 1 супена лъжица индийско орехче в тенджера с 500 мл вода. Кипнете сместа на среден огън. 

Имате два варианта – или да оставите течността бавно да се изпарява от тенджерата и да разпръсква аромат, или да добавите 10-12 капки етерично масло от портокал, да прецедите отново сместа, както в предните предложения и да излеете в буркан, добавяйки дървени шишчета. 

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Лили ( преди 4 месеца )