За дома

Как да премахнете замърсяванията от кухненските шкафове?

Не мокрете шкафовете прекалено много 

20.03.2024г. / 12 04ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Без значение дали кухнята е вашата стихия, в тази част на жилището „винаги нещо се случва“ и е напълно възможно именно тя да се нуждае от най-много поддръжка и почистване. Кухненските шкафове пък могат да бъдат истински магнит за нечистотии, остатъци от храна, пръски от вода, мляко и т. н. Ето защо в следващите редове ще ви предложим няколко съвета как да ги почистите. Ето ги и тях:

Подгответе своя почистващ разтвор 

Направете си сами мек разтвор от топла вода и няколко капки обезмасляващ течен препарат за съдове. Изсипете го в купа и вземете чиста гъба. Ако използвате търговски универсален почистващ препарат, прочетете инструкциите, преди да го използвате, и първо го тествайте на скрито място, за да сте сигурни, че няма да повреди покритието. 

Работете от горе надолу 

Започнете отгоре и преминете надолу когато почиствате всеки шкаф. Ако имате силно замърсени шкафове, които са празни, напръскайте директно върху повърхността; в противен случай напръскайте върху почистваща кърпа и след това избършете шкафовете. Не забравяйте да почистите ръбовете и страните на вашите шкафове.

Свързани статии

Избършете почистващия препарат 

Попийте остатъците от препарат с чиста влажна кърпа, преди да изсушите с друга суха чиста кърпа. Водата, останала върху шкафовете, може да ги обезцвети и повреди. 

Почистете стъклените и огледалните повърхности 

Напръскайте почистващ препарат за стъкло върху кърпа без власинки или пък хартиена кърпа, преди да избършете стъклото или огледалните вложки на шкафовете. Никога не пръскайте стъклото директно, защото почистващият препарат може да проникне в материала или други части на шкафа и да причини обезцветяване и дори подуване.

Свързани статии

Избършете дръжките 

Потопете четка за зъби в купа с разтвор от 50:50 дестилиран бял оцет и топла вода и изтъркайте металните дръжки или металната облицовка. 

Премахнете упоритите замърсявания

Отстранете натрупването на образувалия се гъст слой мазнини (които напомнят оранжево или жълтеникаво лепкаво вещество) върху кухненските шкафове. Можете да направите това с препарат за почистване, който съдържа портокалово масло. Нанесете препарата и го оставете да престои и да проникне в мазнината за две до четири минути. Повторете, ако е необходимо. Почистете след това. Друг метод е да си направите паста от сода за хляб и вода. Натъркайте замърсените участъци с четка с мек косъм. Меламиновата почистваща гъба (по-позната и като „магическа гъба“) може да е добър вариант за упорита мазнина, но я тествайте на скрито място, за да се уверите, че няма да изтърка покритието на шкафа.

Ето и няколко съвета за правилно почистване:

Използвайте мек почистващ разтвор

Забравете за почистващите препарати и четките за миене. Грубото търкане може да повреди покритието или боята на кухненските шкафове. Вместо това, пригответе свой собствен нежен почистващ препарат, като смесите една част мек сапун за миене на съдове с две части гореща вода или същото съотношение дестилиран бял оцет към гореща вода. Изсипете почистващата си смес в бутилка със спрей и сте готови. 

Не мокрете шкафовете си твърде много

Напръскайте почистващата смес върху микрофибърна кърпа или мек парцал, докато стане влажна, но не и мокра. Твърде много влага може да повреди боята или покритието на вашите шкафове. Избършете всяка врата на шкафа от горе надолу, като обърнете допълнително внимание на всяка повърхност, където прахът и мръсотията са склонни да се натрупват. Не забравяйте да избършете металните части и вътрешността на вратите на шкафа. Напръскайте още почистващ разтвор върху кърпата си, ако е необходимо, и изстискайте излишния разтвор в мивката, ако трябва.

Коментирай