За дома

Как да предотвратите образуването на мухъл в банята?

Поддържайте фугите и отстранете течовете 

21.12.2023г. / 07 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Въпреки че свързваме мокрите помещения с нашата хигиена, точно те могат да бъдат местата, които са най-уязвими и в които има най-големи предпоставки за развитие на бактерии, плесен и гъбички. За да поддържате в безупречно състояние вашата баня или тоалетна, в следващите редове ви предлагаме няколко съвета как да предотвратите образуването на мухъл. Ето ги и тях:

Перете редовно аксесоарите за баня 

Вашите постелки за баня, завеси, хавлии и кърпи поемат най-много влага, така че е важно редовно да ги перете и сушите. След като използвате кърпите и хавлиите, уверете се, че сте ги закачили, за да могат да изсъхнат. Не пропускайте да избършете и коша, в който хвърляте мръсните си кърпи. Добра идея е и да смените традиционния сапун с течен, тъй като водата има тенденция да се събира под сапуна и да създаде влажна среда за развитие на мухъл. Ако все пак предпочитате традиционен сапун, помислете за закупуването на сапунерка с дупки отдолу или използвайте поставка.

Свързани статии

Задължително монтирайте вентилатор 

Може би това е първото нещо, което трябва да направите, за да осигурите на банята си защита срещу влага и мухъл.

Използвайте чистачка за баня 

Разбира се, това е малко досадна задача, особено когато бързате сутрин, но премахването на влагата с чистачка за баня може да ви спести бъдещи главоболия. Отделете няколко минути, за да минете с чистачката по ваната, стените на душ кабината и вратата на душ кабината веднага след като сте си взели душ. Освен това, ако видите вода да капе от прозореца на банята ви, почистете го с чистачката и го подсушете с кърпа, за да предотвратите кондензирането. (Постоянната кондензация може да означава, че имате нужда от повече изолация на прозорците.)

Свързани статии

Проветрете добре 

Друг начин за намаляване на влагата и увеличаване на циркулацията на въздуха е да държите вратата на банята и прозореца отворени, след като се изкъпете. Въздухът трябва да продължи да се движи свободно, за да се предотврати развитието на конденз и образуването на мухъл. В допълнение към циркулацията на въздуха, оставянето на вратите и прозорците отворени позволява повече естествена светлина, която е „смъртният враг“ на мухъла и плесента.

Използвайте спрей за душ

Създайте си навик винаги след като сте били в банята, да използвате продукти, които отстраняват мухъла. Ако не искате да употребявате химикали, винаги можете да напълните спрей бутилка с оцет и да напръскате повърхностите, които са склонни към образуването на мухъл. 

Свързани статии

Поддържайте фугите и отстранете течовете

Използвайте фугираща смес за хидроизолация и запечатване на зони, в които може да има мухъл. Тя се състои от цимент и пясък и може да запълни образувалите се пукнатини между плочките. Не забравяйте да поправите всички течове във и под мивката, тавана или ваната. Уверете се, че стените ви са изолирани. Наличието на правилно изолирани стени може да регулира температурата и да предотврати развитието на мухъл и плесен. За предпочитане е да поставите изолация, която да изолира банята ви с материал, устойчив на мухъл, като например фибростъкло.

Свързани статии

Използвайте влагоуловител

Докато си вземате душ водата създава замъглен, влажен въздух, който няма къде да отиде. Водните капчици от въздуха попадат върху всяка повърхност, позволявайки на плесента бързо да се развие. Ето защо сведете влагата и влажността до минимум. За тази цел можете да използвате влагоуловител, като съобразите капацитета на избрания от вас модел с големината на вашето помещение. 

Коментирай