За дома

Трикове, които ще ви направят номер 1 в кухнята 

Направете ориза пухкав

29.03.2024г. / 10 40ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Кухнята е едно от местата в дома ни, в които се случва „магията“. Храната може не само да задоволи глада ни, но и да ни събере заедно, да ни накара да се чувстваме по-добре, по-здрави и силни.

Ако обичате да сте първи във всичко, в следващите редове ще ви споделим няколко трика как да блеснете и на арената на кулинарията. 

Използвайте по-дълбоки тави за печене

За да се предпазите от преливането на ястията, които приготвяте, както и на печените тестени изделия, приготвяйте ги в по-дълбока тава за печене. Така ще поддържате долната част на фурната чиста и ще оставите място върху решетката, за да можете да добавите още нещо за готвене. 

„Омекотете“ втвърдената кафява захар 

Поставете втвърдената захар в купа, поръсете я с чаена лъжичка вода, покрийте с влажна хартиена кърпа и поставете в микровълнова фурна. Затопляйте на интервали от 30 секунди, докато омекне. Това може да ви отнеме няколко минути. За да запазите новата опаковка свежа, поставете цялата торба с кафява захар в херметически затворен контейнер или затваряща се торбичка за фризер и съхранявайте на стайна температура.

Свързани статии

Направете си галета 

Използвайте остатъците от хляб, за да направите галета. Това е чудесен начин да използвате остатъците от стари хлябове и други застояли парчета и след това да ги трансформирате. Как да си я приготвите? Приберете парчетата хляб в голяма найлонова торбичка за фризер. Когато се съберат достатъчно, нарежете хляба на големи парчета и ги разбийте в кухненски робот, докато получите фини трохи. Изпечете трохите върху лист за печене в загрята на 150 градуса фурна, като разбъркате веднъж, докато изсъхнат. 

Запазете хрупкавината на приготвената храна 

Случвало ли ви се е да пържите пиле или скариди до хрупкаво съвършенство и да ги оставяте в чиния, само за да откриете, че са станали влажни само след няколко минути? Когато пържените храни се поставят директно върху чиния, остатъчната топлина се улавя под храната и създава пара, превръщайки я от хрупкава в пухкава. Ето какво да направите следващия път. Вместо в чиния, поставете прясно изпържената храна върху решетката на фурната за охлаждане, поставена върху лист за печене с ръбове. С място за циркулация на въздуха, пържените хапки запазват хрупкавостта си до вечеря, а листът за печене отдолу поддържа плотовете чисти.

Свързани статии

Премахнете загорялата храна от съдовете 

Напълнете мръсния съд почти до ръба с вода и добавете около ¼ чаша сода за хляб. Оставете сместа да къкри, докато почти не остане течност, оставяйки тебеширен филм, покриващ дъното и стените. С гъба избършете съда и след това измийте със сапун и гореща вода.

Отстранете семената на нара 

Семената от нар са заредени с антиоксиданти и са чудесна добавка към салати. Ето един лесен начин без бъркотия да отстраните неговите семена. Отрежете „короната“ на нара и след това нарежете кората на секции, като отрежете там, където мембраната е най-дебела (за да минимизирате увреждането на семената). Потопете нара в купа с вода и внимателно го разтворете, там, където е нарязан. Все още работейки под вода, отстранете вътрешните мембрани и внимателно издърпайте семената. Семената потъват на дъното на купата, докато мембраните изплуват на повърхността. Изхвърлете парчетата кожа и отстранете плаващите мембрани, оставяйки семената в купата. Извадете семената от водата и ги прехвърлете върху хартиена кърпа, за да изсъхнат. Можете да съхранявате семената в херметически затворен контейнер до 3 дни.

Направете ориза пухкав 

Въпреки статута му на основна храна за вечеря, за вас може да бъде предизвикателство да сварите пухкав ориз, независимо дали е жасмин, басмати или обикновен бял. За да премахнете излишното нишесте, което причинява лепкавост и слепване, изплакнете суровия ориз в сито или мрежест гевгир, докато водата стане бистра.
 

Коментирай
Свободно време