Здраве и красота

Кои са най-вредните мазнини за готвене?

Излишъкът от омега-6 мастни киселини в диетата може да доведе до възпаление

25.03.2024г. / 14 01ч.
Мария Василева
Палмовата мазнина се използва в някои заведения и в много хранителни продукти. Снимка: iStock

Палмовата мазнина се използва в някои заведения и в много хранителни продукти. Снимка: iStock

Готвенето заема такава голяма част от деня и живота ни, че понякога го правим напълно несъзнателно. То се е превърнало в неизменно задължение за почти всеки от нас. Надяваме се, че изборите, които правим в кухнята ще ни помогнат да поддържаме здравето и формата си. Но дали това наистина е така? В следващите редове ще ви споделим кои мазнини да избягвате, когато готвите. Ето ги и тях: 

Палмова мазнина 

Едва ли я използвате у дома, но имайте предвид, че с нея работят и не малко хранителни заведения. Палмовата мазнина се състои от приблизително равни части наситени и ненаситени мазнини, установиха изследвания. Според Harvard Health Publishing, тъй като тя е полутвърда при стайна температура, често се използва в преработени храни вместо частично хидрогенирани масла – и това не е непременно лошо, като се има предвид, че съдържа по-малко наситени мазнини от маслото и не съдържа трансмазнини.

И все пак, палмовото масло не трябва да е вашето предпочитание за готвене, особено когато лесно можете да изберете да използвате масла с по-ниски нива на наситени мазнини. Хората с диабет трябва да обърнат голямо внимание на консумацията на наситени мазнини (тъй като са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания) и да избягват източници на мазнини като палмово масло, според Американската диабетна асоциация.

Свързани статии
 

Силно рафинирани растителни масла 

Силно рафинираните масла като олиото от канола, преминават през процес на рафиниране, за да се удължи срокът им на годност и да им се придаде по-неутрален цвят и вкус. Този процес, който включва избелване и дезодориране, лишава маслото от полезни съединения като полифенолни антиоксиданти и витамин Е.

Нещо повече, някои растителни масла са с по-високо съдържание на полиненаситени мазнини, които са склонни към процес, наречен окисление, когато са изложени на много високи температури. Окисляването е реакция, протичаща между мазнините и кислорода, която създава вредни съединения, наречени свободни радикали. Тези масла обикновено се използват за пържене на храни и често се нагряват многократно, което ги прави още по-податливи на окисление.

Съединенията, генерирани по време на окисляването, могат да причинят увреждане на клетките и да навредят на цялостното здраве, поради което се препоръчва да намалите консумацията на пържени храни. Всъщност изследванията показват, че редовната консумация на многократно загрято растително масло може да увеличи възпалението и да увреди здравето на сърцето чрез повишаване на кръвното налягане, холестерола и възпалението на кръвоносните съдове. За съжаление, тези масла съставляват голяма част от диетата на повечето хора, тъй като обикновено се използват за пържене на храни и се добавят към редица продукти, от хляб за сандвичи до дресинги за салати. 

Свързани статии

Царевично олио 

Царевичното олио, подобно на растителното масло, съдържа високи нива на омега-6 мастни киселини. Излишъкът от омега-6 мастни киселини в диетата може да доведе до възпаление. За да балансирате приема на омега-6, допълнете диетата си с храни, богати на омега-3 мастни киселини.

Соево олио 

Широко използвано в преработените храни, соевото олио е друг източник на прекомерни омега-6 мастни киселини. По-добре е да изберете непреработени соеви продукти и да използвате соево масло в умерени количества, заедно с диета, богата на източници на омега-3 като мазна риба, ленено семе и орехи.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Blackthorn ( преди 2 седмици )
До: RilkaСъс свинска мас или ако можете да си го позволите - с истинско краве масло. Хубавото е, че поне маста е достъпна. При нея обаче намалете количеството мазнина за да не напълнеете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Rilka ( преди 2 седмици )