Здраве и красота

Кои храни да не миете преди готвене

Защо измиването им е безполезно, а дори може да им навреди

26.06.2023г. / 10 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да измиваме всяка храна, която се гласим да ядем директно или да готвим. Някои храни обаче не се нуждаят от измиване преди готвене. Нещо повече, измиването може да навреди на вкусовите и хранителните им качества, а понякога е просто безполезно.

Как се променят калориите при готвене на някои храни

Кои са храните, които не трябва да миете преди готвене?

Червени меса

Няма нужда да миете червеното месо преди готвене. Това важи за свинското, говеждото и телешкото. Измиването крие риск от пръскане на бактерии от месото по други повърхности на кухненския плот и мивката, от което нямате нужда. Освен това измиването на червеното месо добавя излишна влага към него, което може да навреди на структурата на месото при готвене.

Пилешко

Пилешкото месо не се нуждае от измиване преди готвене, защото това може да навреди на вкусовите му качества, както и да го направи по-разкашкано при термична обработка. Ако мислите, че измиването премахва бактериите от месото, също грешите. Само високата температура, при която месото се готви може да убие болестотворните бактерии в него.

Риба

Същото важи и за рибата. Не е нужно да я миете преди готвене. Крехкото ѝ месо само ще пострада от излишната влага, която водата носи. Ако миете рибата, тя ще стане с кашеста структура при готвене, което ще развали вкусовите ѝ качества и текстурата ѝ.

Храни, които е добре да ядете сурови (галерия)

Яйца

Миенето на яйцата преди термична обработка е излишно, защото не отмива бактериите от тях. Отново само готвенето на висока температура може да направи това. Избягвайте също да миете яйцата с препарат за съдове или сапун, защото те проникват през черупката и по-скоро вредят на здравето ви, отколкото да помагат за премахване на бактериите.

Свързани статии

Паста

Една от честите грешки с вече сварената паста е да я изплаквате под течаща вода. Много хора правят това, защото мислят, че по този начин премахват нишестето от нея. Това съвсем не е така, освен това се развалят вкусовите качества на пастата. Тя става по-безвкусна и губи значителна част от текстурата си.

Храни, с които да заместите яйцата в различни рецепти (галерия)

Гъби

Не е необходимо да миете гъбите преди готвене. Достатъчно е да ги обелите с остър нож, с помощта на който да изстържете горния слой на гъбите, по който има полепнала пръст и мръсотия. Измиването на гъбите само добавя още течност към тях, което при готвене създава допълнителна влага и ги кара да се разпадат. Ако искате да не нарушавате текстурата на гъбите, не ги мийте преди готвене.

Коментирай