За дома

Как да боядисате яйца с безвредни бои за сладкиши?

Направете си елегантни черно-бели яйца 

15.04.2024г. / 13 33ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако искате този Великден да разнообразите боядисването на яйца с традиционни бои, можете да използвате следния екологичен метод – а именно – боядисване с боя за сладкиши. Можете да намерите такава в големите хранителни вериги или пък в най-близкия ви биомагазин.

В следващите редове ще ви споделим какво трябва да направите. И така:

Ще ви трябват:

 • твърдо сварени яйца
 • концентриран хранителен оцветител 
 • бял дестилиран оцет 
 • 1-2 л вряла вода 

Консумативи: 

 • форма за мъфини с 6 чаши или стандартна форма за мъфини;
 • лъжица;
 • поставка за охлаждане на яйцата.

Сварете яйцата като ги поставите в тенджера и ги покриете напълно със студена вода. Сложете тенджерата на средно силен огън и оставете водата да заври. Изключете котлона, покрийте съда и оставете яйцата да престоят поне 12 до 15 минути. Внимателно извадете яйцата, изплакнете ги със студена вода и оставете да достигнат стайна температура преди боядисване. Можете също да добавите чаена лъжичка сол към водата, преди да заври. Това ще направи яйцата по-лесни за обелване.

Свързани статии

Подгответе мястото за боядисване

Предотвратете бъркотията, като подготвите плота си с кухненска или пергаментова хартия.

Как да боядисаме великденски яйца с хранителни оцветители 

Пригответе вашите цветове за яйца. Налейте ¾ чаша вряла вода във всяка чаша от тавата за мъфини. Голямата тава за мъфини има кухини, които улесняват потапянето на цяло яйце, но обикновената тава за мъфини също може да свърши работа. Изстискайте няколко капки концентриран хранителен оцветител във всяка кухина, като разбърквате с лъжица, докато цветът се разпредели равномерно. Ако искате да бъдете креативни, смесете цветове, за да създадете още по-цветни опции. (добавете 1 супена лъжица оцет към всеки готов цвят, като разбърквате, за да се разтвори). Започнете да боядисвате яйцата си!

С помощта на метална лъжица спуснете твърдо свареното си яйце в оцветената вода. Можете да направите бързо потапяне за по-светъл цвят или да оставите яйцето да попие боята за по-тъмен нюанс. Опитайте да потопите всяка половина в две различни багрила за яйца или потопете едно яйце в няколко цвята за уникален вид! Оставете вашите оцветени яйца настрана да изсъхнат – (върху охладителна решетка, или в кутия от яйца). След това – декорирайте!

След като вашите боядисани яйца изсъхнат, можете да ги оставите такива, каквито са или да добавите още декорации с помощта на ядливи маркери. Тези маркери се предлагат в различни цветове и са чудесни за деца от всички възрасти.

Свързани статии

Съвети за почистване: 

 • Използвайте голяма форма за мъфини, за да избегнете почистването на голям брой купички. 
 • Използвайте хартиени кърпи или пергаментова хартия, за да уловите капките боя и да поддържате плота или плотовете си чисти. 
 • Използвайте безопасни за храна ръкавици, за да избегнете оцветяване на кожата си.
 • Останалият оцет може да помогне за премахване на петна от боя от ръцете или твърди повърхности 

Ако предпочитате да избягвате горещата вода и оцета, можете да използвате и някои други забавни начини да украсите вашите великденски яйца: използвайте хранителни маркери, за да оцветите директно върху небоядисани, охладени яйца, или пък си направете елегантни черно-бели великденски или едноцветни яйца.

Коментирай