За дома

Кои ще са най-модерните цветове за кухнята тази пролет?

Заложете на неутралните тонове 

25.04.2024г. / 15 45ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако ви предстои ремонт и искате кухнята ви да е класическа, но и да сте в крак с модните тенденции в интериора, следващите редове са за вас.

Вижте кои са най-актуалните цветови решения за кухненското помещение и дали някое от тях ще ви допадне. 

Зелено 

От по-дълбоките горски и маслинени нюанси до по-фините тонове на евкалипт и градински чай, „гъвкавостта“ на зеления нюанс е отчасти това, което го прави любимата палитра в днешната модерна кухня“, това споделя Джен Неш, старши ръководител на дизайна във великобританската компания Magnet.

„Съчетавайки асоциации с природата и емоция на баланс, растеж, обновяване и хармония, зеленото е освежаващ цвят, който ви позволява и в най-натоварената работна стая в дома да се чувствате едновременно бодри и спокойни.“

Свързани статии

Тъмносиньо

Синьото е красив цвят за кухня и стои особено добре върху шкафове, тъй като техните вдлъбнати панели позволяват някои осветяващи акценти и сенки. Съчетайте с мрамор за наистина безпроблемна комбинация, дори ако предпочитате провинциалния стил.

Неутрални тонове 

Такива тонове са по-щадящи от чисто бялото, а кремавото има по-топли нюанси, които могат идеално да се съчетаят с метални нюанси (висящите медни саксии, електронни устройства и т. н.), както и с червено или жълто дърво. Неутралните тонове могат да постигнат идеалния баланс на светлина и пространство в кухнята. Ключът при неутралната кухня е да съчетаете шкафове с контрастни стени и текстурни елементи. Това ще даде предимство на дизайна и ще създаде привлекателен визуален елемент.

Свързани статии

Богатото сиво 

Докато хладното сиво може да е по-слабо, наситеното сиво е за тези, които просто не могат да се откажат от този гъвкав нюанс. Заедно със зелените и кафяви нюанси, той ще е добър неутрален тон спрямо другите земни цветове, които ще доминират в кухненските интериори през следващата година. Като алтернатива, за да се докоснете до дълбочината на потенциала на наситеното сиво като акцент, го съчетайте с топло бяло.

Изцяло в бяло 

Както всяка друга година, бялото е в тенденция. Поради своята адаптивност ще бъде най-популярният цвят в кухненските шкафове за 2024 г. Подобно на неутралните цветове, нюансите на бялото се съчетават с почти всичко, така че можете лесно да смените оформлението, когато имате нужда от промяна.

Бялото отразява естествената светлина, за да помогне на кухнята да изглежда по-голяма, придавайки на вашето пространство по-светло и по-ефирно настроение.

Не всяко бяло е еднакво. Някои тонове изглеждат по-добре от други, а покритието е от най-голямо значение, когато избирате този цвят за вашето пространство. Например матовобяло покритие стои добре за кухненски шкафове, тъй като е устойчиво на замърсяване, докато перленото бяло отваря пространството ви, но изисква повече поддръжка, за да остане чисто.

Сатененото бяло съчетава най-добрите качества на мат и гланц с фин кадифен блясък, който е изключително устойчив на влага и петна. Ако искате по-щадящ завършек, тонове тип „черупка от яйце“ или екрю придават топлина, като същевременно улавят всички предимства на модерните бели цветове.

Коментирай