За дома

Места в кухнята, които често забравяме да изчистим

Най-мръсните кътчета

04.04.2024г. / 09 53ч.
Илияна Николова
Места в кухнята, които често забравяме да изчистим

Кухнята е едно от най-замърсените места, дори да не ви се вярва. Повечето хора мислят, че банята и тоалетната са най-мръсните помещения в дома, но невинаги е така. В кухнята всъщност се събират множество бактерии, които се размножават заради храната, която държим там, както и влагата от готвенето, водата при миене. 

Има някои места в кухнята, които много често забравяме да почистим, а не трябва, защото именно там бактериите се размножават много повече и могат да причинят здравословни проблеми. 

Кои са местата в кухнята, които често забравяме да изчистим?

Канала на мивката 

Решетката на мивката или каналът, зависи с какво разполагате, е едно от най-мръсните и често забравяни места за почистване в кухнята. А кухненската мивка е най-употребяваното нещо в една кухня наред с уредите и пособията за готвене. През канала на мивката преминават всички нечистотии. Затова е от изключителна важност редовно да го почиствате с четка и дезинфекциращ препарат. 

Кафемашината и мелачката за кафе 

Не всяко домакинство разполага с кафемелачка. Но ако имате такава, трябва да знаете, че тя трябва да се почиства редовно. Същото важи и за кафемашината. По нея се задържат множество бактерии. Добре е да пускате цикъл на почистване с препарат или сода и оцет, така че да дезинфекцирате вътрешността на машината. 

Свързани статии

Кошчето за боклук 

Всяка кухня има кош за боклук, който стои близо до кухненския шкаф или в този под мивката. Ако и вашата кухня не се различава по този показател, значи важи и за вас. Почиствайте и дезинфекцирайте кошчето за боклук всяка седмица с препарат за почистване и гореща вода, за да сте сигурни, че кухнята ви е безопасна от здравословна гледна точка.

Съдомиялната машина 

Ако разчитате, че миялната се почиства сама, като пускате цикъл за измиване на съдове, грешите. Това не е достатъчно, за да я дезинфекцирате от всички нечистотии и бактерии, които се задържат по вътрешността ѝ. Важно е да пускате цикъл на измиване с дезинфекциращ препарат, оцет или сода без наличие на съдове, така че да почистите вътрешността ѝ от всички наслагвания и натрупвания. 

Свързани статии

Скарата на фурната 

Подвижната скара на фурната се замърсява много лесно. По нея остават запечатани загорели остатъци, които отделят не само миризми, но и активни прегорели частици, които могат да са канцерогенни. Важно е скарата на фурната да се почиства редовно от тези остатъци. 

Коментирай
Здраве и красота