За идеално сочни, месести домати, съхранявайте ги на плота на стайна температура. Снимка: istock
За мнозина от нас пазаруването, готвенето и съхраняването на продукти са напълно рутинни дейности. Но дали понякога не бъркаме? Със сигурност! Вижте кои могат да бъдат най-честите грешки при съхранението на някои продукти.
Може би за да го запазите, слагате хляба в хладилника. Тъжната истина обаче е, че охладеният хляб ще изсъхне по-бързо и ще стане жилав. Вместо това, покрийте и съхранявайте на стайна температура. За да запазите хлябовете и багетите в отлична форма, съхранявайте ги покрити на плота (или в кутия за хляб, ако имате такава). За дългосрочно съхранение (повече от няколко дни) е разумно да съхранявате хляба във фризера. Завийте го в поне два слоя (като торбичка в торбичка или хартия, увита в торбичка).
За да размразите, разопаковайте все още замразения хляб и го печете на 175 градуса за 35 до 40 минути. Или го съхранявайте нарязан и сложете хляба в тостера, за да се размрази.
За дългосрочно съхранение е най-добре маслото да се съхранява в хладилник. Но няма нищо по-лошо от това да се опитате да намажете хляба с твърдо, студено масло. Вместо това, оставете маслото, което ще използвате в рамките на ден-два, в покрита чиния на плота. За да запазите маслото гладко, извадете необходимото за ден-два и го съхранявайте на стайна температура.
Сигурно все още съхранявате месото на най-горния рафт. Суровото месо се разваля бързо, така че изглежда логично да го съхранявате там, където можете да го видите, точно отгоре. Но опаковките с месо могат да протекат, потенциално замърсявайки други храни. Вместо това, поставете месото в чиния на най-долния рафт на хладилника.
За допълнителна безопасност използвайте чиния или тава, която можете лесно да почистите или изхвърлите след употреба. И не забравяйте да приберете месото в хладилника възможно най-бързо, след като го купите.
Въпреки че много хора винаги са съхранявали картофите в хладилник, това всъщност може да ги накара да станат кашави и „набити“ по-бързо, отколкото ако са били съхранявани на стайна температура. Килерът или който и да е кухненски шкаф е най-доброто място за съхранение на необелени картофи. Пазенето им от прекомерна топлина, студ и слънчева светлина ще удължи свежестта на картофите ви и ще предотврати „сбиването“ им.
Погрешното схващане е, че авокадото, както и други продукти, трябва да се съхранява в хладилник, за да се предотврати презряването им. Истината е, че това всъщност може да попречи на авокадото да узрее напълно, правейки го прекалено твърдо. За да сте сигурни, че получавате перфектно кремообразно авокадо, най-добре е да го държите на плот или рафт, докато външната му част леко омекне.
Вероятно съхранявате домати в хладилник. Всички пресни продукти трябва да се съхраняват в хладилника, нали? Не съвсем. Хладилникът променя текстурата на доматите, правейки ги „брашнени“. Студът също така притъпява вкуса им. Ето защо, съхранявайте пресните си домати заедно на плота.
За идеално сочни, месести домати, съхранявайте ги на плота на стайна температура.
Ако се притеснявате, че ще презреят, преместете ги в мазето. Не ги трупайте и в купа. Ако единият се развали, бързо ще развали останалите (и долните домати ще се смачкат). Поставете доматите в чиния с малко място за циркулация на въздух между тях. Проверете други плодове и зеленчуци, които бихте могли да развалите, като ги съхранявате в хладилника.
Ако марулята е изложена на влага твърде дълго, например в запечатана найлонова торбичка, това може да доведе до намокряне и слузест вид на листата. За да запазите марулята си свежа и хрупкава, съхранявайте я в перфорирана торбичка или контейнер, където кондензът може да излиза и листата да останат сухи.