4 здравословни вечери, които да приготвите за 20 минути

Пригответе си пилешко месо с мед и ядки

11.08.2025г. / 15 04ч.
Мария Василева
Пилешки гърди на скара. Снимка: iStock

Пилешки гърди на скара. Снимка: iStock

През лятото едва ли искате да прекарвате дълго време пред печката. Но приготвянето на вкусна вечеря не трябва да бъде нещо отегчително. Вижте няколко идеи за вкусни и бързи летни вечери:

Пица с песто 

За нея ще ви трябват:

  • 1 предварително изпечен блат за пица (или пърленка, или тортила)
  • ½ чаша песто 
  • 1 узрял домат, нарязан 
  • ½ чаша зелена чушка, нарязана  
  • 50 грама консерва нарязани черни маслини, отцедени 
  • ½ малка червена глава лук 
  • 110 грама консерва сърца от артишок, отцедени и нарязани на филийки 
  • 1 чаша натрошено сирене фета 

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете основата за пица с песто. Отгоре сложете домата, чушката, маслините, червения лук, сърцата от артишок и сиренето фета. Печете в предварително загрята фурна, докато сиренето се разтопи и покафенее, 8 до 10 минути. 

Време за приготвяне: 10 мин. 
Време за готвене: 10 мин. 
Общо време: 20 мин. 
Порции: 6 

Хранителна информация:

Калории 394 
Мазнини 20 г 
Въглехидрати 40 г 
Протеини 17 г 

Пилешко месо с мед и ядки

Необходими продукти:

  • 2 чаени лъжички фъстъчено масло 
  • 2 стръка целина, нарязани 
  • 2 моркова, обелени и нарязани по диагонал 
  • около 600 г обезкостени половинки пилешки гърди без кожа – нарязани на лентички 
  • 1 супена лъжица царевично нишесте 
  • ¾ чаша портокалов сок 
  • 3 супени лъжици соев сос 
  • 1 супена лъжица мед 
  • 1 чаена лъжичка смлян пресен корен от джинджифил 
  • ¼ чаша кашу 
  • ¼ чаша смлян зелен лук 

Загрейте 1 чаена лъжичка олио в уок на силен огън. Добавете морковите и целината и запържете за 3 минути. Добавете останалата 1 чаена лъжичка олио, след което добавете пилешкото месо и запържете за още 5 минути. В малка купа разтворете царевичното нишесте в портокаловия сок. Смесете соевия сос, меда и джинджифила. Добавете този сос в уока и гответе на среден огън, докато се сгъсти. Отгоре сложете кашуто и зеления лук. 

Време за готвене: 10 мин. 
Време за подготовка: 10 мин.
Общо време: 20 мин. 
Порции: 6 

Хранителна информация: 

Калории 235 
Мазнини 8 г 
Въглехидрати 13 г 
Протеини 27 г 

Свързани статии

Коментирай