5 постни рецепти за Кръстовден на 14 септември

Какви ястия да сложим на трапезата

12.09.2025г. / 15 57ч.
Мария Дуковска
Празнични рецепти за Кръстовден. Снимка: istock

Празнични рецепти за Кръстовден. Снимка: istock

На 14 септември ще отбележим големия празник Кръстовден. На този ден се прави поклонение пред Светия кръст Господен. На Кръстова гора в Родопите се събират стотици поклонници от цяла България, за да се помолят за здраве и изцеление.

Дори и да не сме на Кръстова гора, можем да посрещнем празника с трапеза и да си пожелаем здраве и щастие.

Вижте кои постни ястия са подходящи за Кръстовден:

Маслен боб с чесън и подправки

Продукти:

  • 450 г маслен боб от консерва
  • 2 супени лъжици зехтин екстра върджин
  • ½ чаена лъжичка люспи от червен пипер
  • ½ чаена лъжичка кимион
  • ¼ чаена лъжичка пушен червен пипер
  • 4 стрити скилидки чесън
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 и ½ ч.ч. зеленчуков бульон
  • сокът на 1-2 лимона
  • пресен лук и магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. В добре загрят тиган с незалепващо покритие сипете зехтина. 
  2. Когато се загрее, може да добавите подправките и да разбъркате хубаво. 
  3. Чесънът трябва да започне да ухае, но не бива да загаря. 
  4. След това отцедете боба и го изплакнете. 
  5. Добавете го в тигана заедно с бульона. 
  6. Оставете да заври, след което намалете котлона до минимум и оставете да къкри. 
  7. Бульонът трябва да се сгъсти, а бобът да се овкуси с подправките. 
  8. След завиране ви трябват около 5 – 10 минути. 
  9. Изключете котлона и добавете лимоновия сок, зеления лук и разбъркайте. 
  10. Сервирайте с хубав хляб. 

Свързани статии

Празнична питка 

Питка за

Продукти:

  • 500 г брашно
  • ½ с.л. бакпулвер
  • ½ ч.л. лъжичка сода бикарбонат
  • ½ ч.л. сол
  • 1 яйце
  • 200 г кисело мляко
  • 100 мл прясно мляко
  • олио за намазване на тавата 

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа комбинирайте брашното с бакпулвера, содата бикарбонат и солта. 
  2. Разбъркайте много добре. 
  3. Добавете яйцето и двата вида мляко. 
  4. Разбъркайте всичко по възможност с дървена лъжица. 
  5. След това поръсете плота с малко брашно и започнете да месите тестото. 
  6. Месете около 10 минути. 
  7. Тестото трябва да е меко и хубаво, но не лепкаво.
  8. Намазнете подходяща тава за печене (ако е необходимо и набрашнете, ако не е с незалепващо покритие). 
  9. Сложете тестото. 
  10. С ръцете си го разпределете добре във формата. 
  11. С помощта на вилица набодете тестото равномерно, описвайки красиви форми по желание. 
  12. Печете питката в предварително загрята фурна на 18 градуса за 35-40 минути или до готовност (тествайте с клечка за зъби). 
  13. В случай, че се зачерви твърде много и все още не е готова, покрийте с фолио за печене.
  14. Извадете готовата питка, увийте я в чиста кухненска кърпа и я оставете така за около 30-40 минути. 
  15. След това я разчупете и сервирайте. 

Свързани статии

Топла салата с патладжан, тиквички и чушки

Салата с

Продукти:

  • 6 големи чушки, нарязани
  • 4 малки патладжана или 2 големи
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 2 супени лъжици балсамов оцет
  • 1 скилидка чесън
  • 1 глава червен лук
  • ½ чаша чери домати на половини
  • 2 моркова
  • 1 малка тиквичка

Начин на приготвяне:

  1. Рецептата може да се приготви както на фурна, така и на скара или грил.
  2. Загрейте фурната на 200 градуса.
  3. Намажете тава за печене с малко мазнина.
  4. Поставете чушките и печете в загрята фурна за около 45 минути.
  5. Докато чушките се пекат, нарежете патладжана на продълговати парчета.
  6. Нарежете морковите на жулиени, лука на едри полумесеци, тиквичките на кръгове или продълговати парчета по желание.
  7. Пресовайте чесъна.
  8. Поръсете патладжана с малко сол и оставете да пусне горчивия си сок за около 30 минути.
  9. Изплакнете под течаща вода.
  10. Покрийте тава за печене с хартия.
  11. Подредете зеленчуците вътре.
  12. Междувременно извадете чушките от фурната.
  13. Оставете ги леко да се охладят, за да обелите ципите им.
  14. Нарежете ги и ги добавете към другите зеленчуци в тавата.
  15. Поръсете с подправки, зехтин и балсамико.
  16. Разбъркайте. Върнете зеленчуците във фурната за още 40 минути.

Свързани статии

Лесна боб яхния в гювече

Боб

Продукти:

  • 2 консерви бял боб 
  • 1 и 1/2 глава лук 
  • 1 морков 
  • 1 червена чушка 
  • 2 домата 
  • олио 
  • джоджен 
  • мащерка 
  • черен пипер 
  • червен пипер 
  • сол 
  • вода

Начин на приготвяне:

  1. Зеленчуците се нарязват на кубчета и се задушават в загрята мазнина.
  2. Добавят се подправките, като накрая се слага черният пипер.
  3. Бобът се отцежда и разпределя в гювечетата.
  4. Върху него се слагат задушените зеленчуци, вода (по 1 ч. ч.) и всичко се разбърква.
  5. Гювечетата се слагат във фурната за 30 минути.

Свързани статии

Постен кекс без яйца

Кекс

Продукти:

  • 2 ч.ч. бяло или типово брашно;
  • 1 ч.ч. соево мляко;
  • 1/2 ч.ч. зехтин или олио;
  • 1/2 ч.ч. кафява или бяла захар;
  • 1 пакетче бакпулвер;
  • 1 настъргана ябълка, стафиди, орехи;
  • подправки по желание;

Начин на приготвяне:

  1. Загрявате прясното мляко и изсипвате в него бакпулвера.
  2. С лъжичка разбърквате леко, докато кипне.
  3. Изсипвате млякото в голяма купа и започвате постепенно да прибавяте останалите продукти.
  4. Първо захарта, зехтина и накрая брашното.
  5. Продължавате да бъркате само с вилица, докато се получи гладка смес.
  6. Разбърквате ябълките с подправките и ги изсипвате в сместа.
  7. Отново разбърквате внимателно. 
  8. Печете кекса в намазана с олио и брашно тавичка или кексова форма, при температура около 200 градуса за около 25 минути.

Свързани статии