На 14 септември ще отбележим големия празник Кръстовден. На този ден се прави поклонение пред Светия кръст Господен. На Кръстова гора в Родопите се събират стотици поклонници от цяла България, за да се помолят за здраве и изцеление.
Дори и да не сме на Кръстова гора, можем да посрещнем празника с трапеза и да си пожелаем здраве и щастие.
Вижте кои постни ястия са подходящи за Кръстовден:
Маслен боб с чесън и подправки
Продукти:
- 450 г маслен боб от консерва
- 2 супени лъжици зехтин екстра върджин
- ½ чаена лъжичка люспи от червен пипер
- ½ чаена лъжичка кимион
- ¼ чаена лъжичка пушен червен пипер
- 4 стрити скилидки чесън
- сол и черен пипер на вкус
- 1 и ½ ч.ч. зеленчуков бульон
- сокът на 1-2 лимона
- пресен лук и магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
- В добре загрят тиган с незалепващо покритие сипете зехтина.
- Когато се загрее, може да добавите подправките и да разбъркате хубаво.
- Чесънът трябва да започне да ухае, но не бива да загаря.
- След това отцедете боба и го изплакнете.
- Добавете го в тигана заедно с бульона.
- Оставете да заври, след което намалете котлона до минимум и оставете да къкри.
- Бульонът трябва да се сгъсти, а бобът да се овкуси с подправките.
- След завиране ви трябват около 5 – 10 минути.
- Изключете котлона и добавете лимоновия сок, зеления лук и разбъркайте.
- Сервирайте с хубав хляб.
Празнична питка
Продукти:
- 500 г брашно
- ½ с.л. бакпулвер
- ½ ч.л. лъжичка сода бикарбонат
- ½ ч.л. сол
- 1 яйце
- 200 г кисело мляко
- 100 мл прясно мляко
- олио за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
- В голяма купа комбинирайте брашното с бакпулвера, содата бикарбонат и солта.
- Разбъркайте много добре.
- Добавете яйцето и двата вида мляко.
- Разбъркайте всичко по възможност с дървена лъжица.
- След това поръсете плота с малко брашно и започнете да месите тестото.
- Месете около 10 минути.
- Тестото трябва да е меко и хубаво, но не лепкаво.
- Намазнете подходяща тава за печене (ако е необходимо и набрашнете, ако не е с незалепващо покритие).
- Сложете тестото.
- С ръцете си го разпределете добре във формата.
- С помощта на вилица набодете тестото равномерно, описвайки красиви форми по желание.
- Печете питката в предварително загрята фурна на 18 градуса за 35-40 минути или до готовност (тествайте с клечка за зъби).
- В случай, че се зачерви твърде много и все още не е готова, покрийте с фолио за печене.
- Извадете готовата питка, увийте я в чиста кухненска кърпа и я оставете така за около 30-40 минути.
- След това я разчупете и сервирайте.
Топла салата с патладжан, тиквички и чушки
Продукти:
- 6 големи чушки, нарязани
- 4 малки патладжана или 2 големи
- Сол и черен пипер на вкус
- 4 супени лъжици зехтин
- 2 супени лъжици балсамов оцет
- 1 скилидка чесън
- 1 глава червен лук
- ½ чаша чери домати на половини
- 2 моркова
- 1 малка тиквичка
Начин на приготвяне:
- Рецептата може да се приготви както на фурна, така и на скара или грил.
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Намажете тава за печене с малко мазнина.
- Поставете чушките и печете в загрята фурна за около 45 минути.
- Докато чушките се пекат, нарежете патладжана на продълговати парчета.
- Нарежете морковите на жулиени, лука на едри полумесеци, тиквичките на кръгове или продълговати парчета по желание.
- Пресовайте чесъна.
- Поръсете патладжана с малко сол и оставете да пусне горчивия си сок за около 30 минути.
- Изплакнете под течаща вода.
- Покрийте тава за печене с хартия.
- Подредете зеленчуците вътре.
- Междувременно извадете чушките от фурната.
- Оставете ги леко да се охладят, за да обелите ципите им.
- Нарежете ги и ги добавете към другите зеленчуци в тавата.
- Поръсете с подправки, зехтин и балсамико.
- Разбъркайте. Върнете зеленчуците във фурната за още 40 минути.
Лесна боб яхния в гювече
Продукти:
- 2 консерви бял боб
- 1 и 1/2 глава лук
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 2 домата
- олио
- джоджен
- мащерка
- черен пипер
- червен пипер
- сол
- вода
Начин на приготвяне:
- Зеленчуците се нарязват на кубчета и се задушават в загрята мазнина.
- Добавят се подправките, като накрая се слага черният пипер.
- Бобът се отцежда и разпределя в гювечетата.
- Върху него се слагат задушените зеленчуци, вода (по 1 ч. ч.) и всичко се разбърква.
- Гювечетата се слагат във фурната за 30 минути.
Постен кекс без яйца
Продукти:
- 2 ч.ч. бяло или типово брашно;
- 1 ч.ч. соево мляко;
- 1/2 ч.ч. зехтин или олио;
- 1/2 ч.ч. кафява или бяла захар;
- 1 пакетче бакпулвер;
- 1 настъргана ябълка, стафиди, орехи;
- подправки по желание;
Начин на приготвяне:
- Загрявате прясното мляко и изсипвате в него бакпулвера.
- С лъжичка разбърквате леко, докато кипне.
- Изсипвате млякото в голяма купа и започвате постепенно да прибавяте останалите продукти.
- Първо захарта, зехтина и накрая брашното.
- Продължавате да бъркате само с вилица, докато се получи гладка смес.
- Разбърквате ябълките с подправките и ги изсипвате в сместа.
- Отново разбърквате внимателно.
- Печете кекса в намазана с олио и брашно тавичка или кексова форма, при температура около 200 градуса за около 25 минути.