За дома

Символи за пластмасите

15.05.2009г. / 09 53ч.
Вергиния Генова
Символи за пластмасите

Постарахме се да ви запознаем с основните символи, които можем да срещнем по етикетите на стоките и неусетно достигнахме до един от най-проблемните продукти – пластмасите. При тях ще видим най-странните символи и най-вероятно няма да ги разберем. А дори и да се постараем да научим коя пластмаса за какво се използва и за какво се рециклира няма да ни върши особено голяма работа, защото все още разделното събиране на боклук не е навлязло повсеместно и безкомпромисно.

И тук може да поговорим смятаме ли, че е необходимо и належащо да изхвърляме разделно боклука – на едно място хартията, на друго стъклото, на трето пластмасите и на четвърто хранителните отпадъци? И ако има хора, които изхвърлят боклука разделно, дали после той се събира и разпределя по същия начин – разделно?

Но ако сме супер съзнателни и много еко настроени най-вероятно сме и заинтересувани да видим коя пластмаса за какво може да се преработи и да ги изхвърляме в различни пликове.

Казват, че големите неща започват с малки действия. Ако не ние, поне децата ни може да се научат да изхвърлят разделно боклука и да са по-отговорни към заобикалящата ги среда. Затова можем да прокараме един зрителен диагонал и по символите с пластмасите.

В този контекст вие изхвърляте ли боклука си разделно и смятате ли, че България има прогрес в борбата с отпадъците?

Символ Наименование Употреба Рециклиране
Полиетилен терефталат Бутилки за безалкохолни напитки и води; опаковки за бисквити, дресинги за салати и др. Рециклира се в пълнеж за възглавници, дрехи, бутилки, паркет.
Полиетилен (висока плътност) Пазарски чанти, торбички за фризер, бутилки за мляко, кутии за сладолед и сок, бутилки за шампоан и препарати за почистване. Торби за боклук и контейнери за детергенти.
Пластифициран (PVC-P) и непластифициран (PVC-U) поливинил хлорид Кутии за козметика, изоация на електрически уреди, фитинги, блистери, материали за облицоване и бутилки. Подови настилки, кабели, опаковки, калобран, уплътнители, подложки и изтривалки.
Полиетилен (Ниска плътност) Кошчета за боклук, меки бутилки, торбички за боклук. Поточни ленти и подложки за палети.
Полипропилен Сламки, чинии за микровълнова фурна, градински пластмаси, чаши. Кошчета за боклук, опаковки за батерии, фунии.
Полистирен Кутийки за CD/DVD, имитации на стъклени чаши, видео касети. Закачалки, подложки и панички.
Полистирен (разширен) Пенообразни чаши за топли напитки, контейнери за топла храна, защита от счупване на финни елементи. Закачалки, подложки и панички.
Други (буквите под знака показват кода по ISO за типа пластмаса-SAN, ABS, PC, Nylon и др.) Части за коли, компютри, електроника, термусни бутилки, опаковки. Части за коли, части за индустрията.

* * *

Какво да гледаме, когато купуваме обувки?
Информирани ли сме за банковите такси?
Как да разчитаме бар кодовете на стоките?
Коя хранителна добавка за какво е

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
vanina ( преди 11 години )
Харесва ми този сайт.Хубавото на интернет е това да е позитивно полезен.Благодаря за тази статия и получаването от нея на нужната полезна информация.В това е смисълът.Другото е вреда за цялото човечество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар