Здраве и красота

Реформата в здравеопазването започва от 2012

09.12.2010г. / 17 34ч.
Аз жената
Реформата в здравеопазването започва от 2012

На специална кръгла маса вчера Matters of Health – Кръгът за обмяна на идеи и опит в областта на здравеопазването, под патронажа на Посолството на Франция в България беше обсъдена болничната реформа в България. На срещата говориха френски експерти – г-жа Изабел Дюран-Залески и г-н Жил Бомлер, участвали пряко в реформата на болниците във Франция, министърът на здравеопазването д-р Константинов, представители на пациентски организации, директори на болници и отделения.

На срещата стана ясно, че болничната реформа няма да може да започне от 2011, а от 2012. Ето какво се предвижда да се случи:

Клинични пътеки ще бъдат сменени от диагностично-свързани групи
НЗОК ще започне замяна на заплащането на болниците – клиничните пътеки ще бъдат заменени от диагностично-свързани групи. За целта се предвижда финансиране от 3 млн. лв. за закупуването на ноу-хау от Австралия, софтуер, както и за обучение за прилагането на механизма в страната. При ДСГ заплащането на разходите при лечението се обвързва с пола, възрастта, тежестта на състоянието на пациента и придружаващите заболявания. Това ще даде възможност на болниците да получат по-адекватно финансиране за разходите, които правят при лечението на всеки отделен случай, тъй като сега действащият механизъм на клиничните пътеки не отчита тези специфики, а само конкретната диагноза на пациентите. Ще се даде възможност да се лекува повече от едно заболяване едновременно.

Откриване на дневен стационар за еднодневна хирургия
Това ще спести средства и ще бъде по-удобно за пациентите, в случаите, когато не е необходимо да престояват няколко дни в болница.

Откриване на спешни кабинети с 24-часова здравна помощ
Трябва да се осигури денонощен достъп до лекарска помощ след като бъдат разкрити специални кабинети и бъдат премахнати 24-часовите лекарски дежурства. Въвеждане на задължителна национална здравна карта и освобождаване на достъпа до тесни специалисти. Увеличаване броят на направленията, като след преглед от джи пи, пациентът ще може да бъде прегледан от специалист срещу символична сума.

Запазва се солидарният модел на здравно осигуряване
Ще се търсят начини за стимулиране на доброволното здравно осигуряване. Въвеждане на електронна пациентска карта, електронно пациентско досие.

Намаляване броя на болниците
Все още не е ясно по какъв критерий ще бъде, вероятно смесен – качествено обслужване, брой пациенти, брой доволни пациенти. За да съществува една болница, тя трябва да има не по-малко от 30 легла. За да съществува едно хирургично отделение, например, то трябва да има минимален брой осъществени операции. В зависимост от броя и тежестта им се решава и дали болницата е първо, второ или трето ниво и съответно дали може да получава пари и за по-сложни и скъпи случаи. Очаква се стандартите, нивата на компетентност и броят легла да доведат до закриването на доста общински болници.

Да се вдигне заплатата на лекарите
В проекта на Министерство на здравеопазването е заложено държавните болници да престанат да бъдат търговски дружества и да се превърнат в публични болници на държавата, каквито бяха допреди 10 години. Така контролът над тях е по-добър и не са заплашени от фалити или приватизация. Заплатите на лекарите в държавните болници да стане 650 лв.
От 2011 г. при добра организация, ще бъдат извършени следните промени:
- МЗ смята да организира личните лекари да се групират и да дават нощни дежурства;
- въвеждането на еднодневен стационар, в който да се извършва лечение за 1 ден, за да не се налага престой в болница;
- МЗ няма да провежда търгове за онколекарствата, те ще се правят от лечебните заведения.

* * *

Права и задължения на здравноосигурените пациенти през 2010 г.
За пътуване в чужбина направете си здравноосигурителна карта
Какви стоматологични услуги заплаща Здравната каса

 

Коментирай